Første avlsstatuetten til Vågå

Systematisk avl i besetningen siden 1979 ga gevinst med avlsstatuetten til 12387 Sandbu-P.

Da faren til Ole Tronn Anderssen kjøpte Nigard Sandbu i 1977 var det ikke melkeproduksjon på gården. Det ble bygd om til løsdrift i 1978 og melkerobot satt inn i 2004. Semin og avlsplanlegging ble tatt i bruk helt fra starten. Moren - Åse Marit Flittie Anderssen - jobbet med avlsplanlegging både som Tinerådgiver og i eget fjøs. Hun satt også i Genostyret fra 1985 til 1993, og etter ide fra en lokal Tinerådgiver – Ola Magne Svare – spilte hun inn ideen om at det måtte gå an å lage et dataprogram som kunne erstatte skjema og papir i avlsplanleggingen i buskapen. Spiren var sådd til Geno avlsplan. Les hele reportasjen fra Buskap 3 i 2025 HER.

Siste nytt

Et innblikk i embryokvigenes hverdag

Bilde …

Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?

Halvor og kuene – en perfekt match

Bilde …

Halvor Gauteplass innrømmer han er ku-nerd og at avdrått er viktig. I 2024 oppnådde han 13 528 kg EKM i besetningen på 31 årskyr med grovfôr dyrket høyt til fjells.

Gode gener frå Snåsa

Bilde …

I 2024 henta Geno heile 10 kalvar til Øyer. Desse er oppdretta av 8 ulike produsentar på Snåsa.

Hvilke soppsjukdommer finner vi i engvekster i Norge?

Bilde …

Endrede nedbørsmengder kombinert med høyere sommertemperaturer påvirker forekomsten av soppsjukdommer.

Finn mål som motivere og trigger i fasen du er i

Bilde …

Endret strategi i økologisk grovfôrdyrkinga har gitt mer melk.