Tine
Hederspris til en ekte osteprofessor
.jpg)
Siv Skeie mottar prisen fra tidligere styreleder i TINE, Marit Haugen.
Professor Siv Skeie er tildelt Jon Sundbys ærespris 2025 – en av de mest prestisjefulle utmerkelsene innen norsk jordbruk og meierifag. Det var en rørt og stolt prisvinner som mottok heder, diplom og kr 50 000 under TINEs årsmøte i april.
Æresprisen deles ut annethvert år til en person som har utmerket seg med fortjenstfullt arbeid innen meieribruk eller jordbruk. I år gikk prisen til en pioner som har viet hele sin karriere til meierivitenskap: Siv Skeie, professor i meierteknologi ved NMBU.
En karriere med dyp smak
Skeie har siden 1989 vært en drivkraft bak forskningen på norsk melk og ost. Hennes arbeid har vært med på å forbedre både kvalitet, sikkerhet og konkurransekraft i meieriindustrien. Hun har blant annet ledet forskningen på hvordan mikroorganismer – såkalt mikrobiota – utvikler seg i melk og ost, og hvordan de påvirker smaken og kvaliteten på sluttproduktet. – Din forskning på ostemodning og mikroorganismer har gitt oss uvurderlig innsikt, sa styreleder Marit Haugen i TINE da hun delte ut prisen. – Du har hjulpet industrien med å optimalisere både fôring og ysting.
Fra geitemelk til membranfiltrering
Skeie har også vært banebrytende i bruk av membranfiltrering – en teknologi som nå brukes på flere av TINEs ysterier. Hun har i tillegg forsket på kvaliteten i norsk geitemelk, noe som har gitt oss nye, høykvalitetsprodukter og styrket et viktig nisjeområde i norsk meierinæring.
En inspirerende underviser
Men det stopper ikke ved forskningen. Skeie har i flere tiår inspirert og veiledet neste generasjon meieriteknologer og forskere. Hun omtales som en engasjert pedagog, mentor og pådriver for utvikling av forskningsmiljøet ved NMBU.
– Uten Siv Skeie hadde vi ikke hatt det sterke fagmiljøet og infrastrukturen vi har i dag, sier Sigrid Gåseidnes, dekan ved NMBU.
– Hun har satt varige spor både faglig og menneskelig.
Ny planlagt gjennomsnittlig engrospris for melk fastsatt. gjelder fra 1. juli
TINE har fastsatt ny planlagt gjennomsnittlig engrospris (PGE) for melk. Prisen er beregnet av Norsk melkeråvare på bakgrunn av den nye prismodellen og trer i kraft fra 1. juli. Den nye engrosprisen for kumelk blir økt med 33 øre/l til 6,93 kr/l. Styret i TINE vedtok i februar vektingen som ligger til grunn for den nye prismodellen, som ble innført 1. november i fjor. Denne modellen erstatter den tidligere målprismodellen og tar hensyn til både kostnadsutvikling hos bonden og markedssituasjonen nasjonalt og internasjonalt.
Den nye PGE-prisen på 6,93 kr/l er beregnet av Norsk melkeråvare i henhold til modellen, og vil gjelde fra 1. juli. Les mer om beregningen her.
– Engrosprisen for geitemelk øker med 50 øre/l til 7,10 kr/l. Likevel vil dette ha begrenset effekt på basisprisen til bonde. Årsaken er at geitemelk har vært solgt med tap. I Norsk melkeråvare er målet at de ulike verdikjedene dekker sine egne kostnader, sier Johnny Ødegård, leder for Norsk melkeråvare.
I TINEs innspill til jordbruksforhandlingene er det løftet fram at den spesielle prioriteringen av geitemelk må løses med budsjettmidler.
Stortinget har gitt TINE ansvaret for å sette pris
For å oppfylle forpliktelsene overfor Verdens handelsorganisasjon (WTO) har Norge måttet justere modellen for prissetting av melk. Som følge av dette har myndighetene bedt TINE om å overta ansvaret for å fastsette råvareprisen på melk.
– Vi har fått et viktig oppdrag fra myndighetene med å fastsette råvareprisen på melk. Det ansvaret tar vi på største alvor. TINE bruker nå en konkurransenøytral prismodell for å gi forutsigbarhet, stabilitet og tillit til framtidige prisendringer i hele verdikjeden for melk, sier styreleder i TINE, Rolf Øyvind Thune.
Slik er vektingen i prismodellen:
25 %: Variable kostnader på gård
50 %: Konsumprisindeks
10 %: Prisindeks for matvarer og alkoholfrie drikkevarer
15 %: Internasjonale priser på rå melk fra bonde i Danmark, Sverige og Tyskland
I tillegg inneholder modellen en sikkerhetsventil som kommer til bruk ved force-majeure hendelser eller andre kjente vesentlige forhold som modellen ikke fanger opp.