Enkelt om avl i Genopodden

I denne episoden går vi rett på sak og forklarer avl på en måte som gir mening i fjøset. Genopodden har med seg avlsrådgiver Svein-Egil Skartveit i studio.
En analyse publisert i tidsskriftet Science dokumenterer alarmerende resistensutvikling.
Analysen er basert på nærmere 1 000 publikasjoner og upubliserte veterinære rapporter. Fokus er bakterier som kan gi sjukdom både hos dyr og mennesker (zoonoser). Globalt blir 73 prosent av all antibiotika brukt til dyr (i Norge er andelen langt lavere, ca. 11 prosent) og er en vesentlig driver av resistensutviklingen. Mellom 2000 og 2018 har andelen antibiotika som det blir påvist resistens mot i over 50 prosent av tilfellene økt fra 0,15 til 0,41 på kylling i utviklingsland og fra 0,13 til 0,34 på gris. Dette betyr at for 40 prosent av kyllinger og en tredjedel av svin vil antibiotika ikke ha effekt i mer enn halvparten av tilfellene. Økende velstand og endringer i kosthold i land med lave- og middels inntekter fører til økning i intensivt dyrehold og mer bruk av antibiotika. Lite restriktivt regelverk fører til økt forbruk også av antibiotika som burde vært reservert til humant bruk.
Les oppsøaget på bovinevetonline.com
Norge best i klassen på lavt antibiotikaforbruk til dyr
I denne episoden går vi rett på sak og forklarer avl på en måte som gir mening i fjøset. Genopodden har med seg avlsrådgiver Svein-Egil Skartveit i studio.
Sammenligning avkomsgranskning og genomisk seleksjon.
Ni besetninger med ulike fôringsopplegg har vært med i prosjektet som har vart i fire måneder. Totalt ca. 150 kalver vært med i utprøvinga.
I 2018 publiserte Buskap ein artikkel om «Bolus som tilskudd av mineraler og vitaminer» og her er ei oppdatering av den oversikten. I tillegg har underteikna laga ei oversikt over teikn på mineral og vitaminmangel hjå storfe, sjå tabell 1.
Her kommer uansett noen betraktninger og påminnelser om gjøremål før og i beiteperioden.