Valgte nytt fjøs framfor påbygg

Planen var å bygge om båsfjøset og skjøte på med et nybygg. Da prisforskjellen viste seg å være overraskende liten var ikke valget om å bygge alt nytt så vanskelig.Ingress
Når det gamle båsfjøset er for gammelt må det bygges nytt. Svanhild og Lars Kristian Kvernberg bygde til 30 melkekyr og har ikke angret på at de bestemte seg for å satse videre.
Svanhild og Lars Kristian Kvernberg driver melkeproduksjon på Rød utenfor Eidsvåg en snau times kjøretur fra Molde, som nå også er kommunenavnet. På spørsmål om hva som utløste beslutningen om å ta skrittet fra båsfjøs til nytt løsdriftsfjøs nevner de en runde Tine hadde i 2018 med søkelys på dette. At kravet om gasstett kjeller ved nybygg ble tatt bort var en utløsende faktor. - Vi ville bygge et fjøs der tyngdekrafta tar seg av møkka, forklarer Lars Kristian. – Spaltegulv er gir også tørrere og renere forhold for klauvene. Svanhild trekker fram at en enorm interesse for dyr og landbruk gjorde at de hadde lyst til å fortsette med melkeproduksjon. Utfordringen var et gammelt, trangt og mørkt båsfjøs og lite jord.
Les hele reportasjen i Buskap 5/2021 her
Planen var å bygge om båsfjøset og skjøte på med et nybygg. Da prisforskjellen viste seg å være overraskende liten var ikke valget om å bygge alt nytt så vanskelig.Ingress
I denne episoden går vi rett på sak og forklarer avl på en måte som gir mening i fjøset. Genopodden har med seg avlsrådgiver Svein-Egil Skartveit i studio.
Sammenligning avkomsgranskning og genomisk seleksjon.
Ni besetninger med ulike fôringsopplegg har vært med i prosjektet som har vart i fire måneder. Totalt ca. 150 kalver vært med i utprøvinga.
I 2018 publiserte Buskap ein artikkel om «Bolus som tilskudd av mineraler og vitaminer» og her er ei oppdatering av den oversikten. I tillegg har underteikna laga ei oversikt over teikn på mineral og vitaminmangel hjå storfe, sjå tabell 1.