Godt grovfôr fortjener en velbalansert fôrrasjon

Gras og grovfôr kan inngå som en større del av fôrgrunnlaget enn i dag. Det er viktig for næringas legitimitet og åpner også opp for bruk av mer norskprodusert korn som kraftfôrråvare. Samtidig stilles det økte krav til fôrplanlegginga.

Vi ser nå større bredde i grovfôrkvalitet enn tidligere. Analysestatistikken viser at stadig flere av de innkomne grovfôranalysene ligger betydelig over gjennomsnittet både på fordøyelighet (OMD) og ikke minst proteininnhold. Vi har i høst hatt tett kontakt med flere produsenter som har vært deltakere grovfôrprogrammet i Tine med fôranalyser med fordøyelighet opp mot 80 prosent og råproteininnhold over 180 gram per kilo tørrstoff. Med slikt supergrovfôr er det ekstra viktig å finne den gode balansen i fôringa. Les hele artikkelen fra Buskap 1 i 2025 HER

Siste nytt

Et innblikk i embryokvigenes hverdag

Bilde …

Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?

Halvor og kuene – en perfekt match

Bilde …

Halvor Gauteplass innrømmer han er ku-nerd og at avdrått er viktig. I 2024 oppnådde han 13 528 kg EKM i besetningen på 31 årskyr med grovfôr dyrket høyt til fjells.

Gode gener frå Snåsa

Bilde …

I 2024 henta Geno heile 10 kalvar til Øyer. Desse er oppdretta av 8 ulike produsentar på Snåsa.

Hvilke soppsjukdommer finner vi i engvekster i Norge?

Bilde …

Endrede nedbørsmengder kombinert med høyere sommertemperaturer påvirker forekomsten av soppsjukdommer.

Finn mål som motivere og trigger i fasen du er i

Bilde …

Endret strategi i økologisk grovfôrdyrkinga har gitt mer melk.