Klima
Metanhub

Grovfôrkvalitetens betydning for effekten av Bovaer® (3-NOP) under norske forhold

Gras og grovfôr er det viktigste fôrgrunnlaget til norske melkekyr, og nå skal MetanHUB forske på hvordan ulike grovfôrkvaliteter påvirker effekten av den metanreduserende fôrvaren Bovaer®.

Ellen Hassel

MetanHUB/Spesialrådgiver Forskning og Fag, Tine

Stine Vhile

MetanHUB/Senior spesialrådgiver Forskning og Fag, Tine

Erik Brodshaug og Tilmann Hettasch i Forskning & Fag i TINE vurderer enga før slått.

Foto: Stine Vhile

Kvaliteten på grovfôret varierer stort rundt om i landet, og påvirkes blant annet av faktorer som vekstforhold, slåttetidspunkt og konserveringsmetode. Slåttetidspunktet er spesielt avgjørende for fôrkvaliteten, og høsting ved tidlig utviklingstrinn gir høyere fordøyelighet enn ved sen høsting. MetanHUB skal nå undersøke hvordan fôrkvaliteten på grovfôret påvirker effekten av Bovaer®. I denne artikkelen brukes “fôrkvalitet” om fôrets fordøyelighet, råproteininnhold, NDF-innhold og energiverdi.

Fiberinnhold påvirker effekt

Høsting av forsøksfôr 12.mai.

Foto: Stine Vhile

Vurdering av avlingsmengde på enga.

Foto: Ellen Hassel

Analyse av fersk gras i NIRS-instrumentet (AgriQuant).

Foto: Ellen Hassel

Forskning viser at mengden fiber (NDF) i grovfôret påvirker hvor effektivt Bovaer® reduserer metanutslipp – jo høyere fiberinnhold, desto lavere effekt. Norsk grovfôr inneholder en høyere andel fiber (NDF) sammenlignet med utenlandske rasjoner basert på maisensilasje. Rasjoner med maisensilasje har ofte et høyere stivelsesinnhold. I tidligere studier er det vist at et høyere stivelsesinnhold og lavere fiberinnhold gir større metanreduserende effekt av Bovaer®, og dette kan forklare hvorfor Bovaer® har vist høyere effekt i utenlandske studier. Det er derfor behov for å kartlegge hvordan norske fôrrasjoner med ulik fôrkvalitet påvirker effekten av Bovaer®. Dette skal MetanHUB forske på gjennom et metabolismeforsøk og et produksjonsforsøk.

Forsøkene

Det første forsøket skal gjennomføres på Stoffskifteavdelingen ved NMBU. Både dose og tildelingshyppighet skal undersøkes. Vil for eksempel en hyppigere tildeling av Bovaer® gi større effekt?

Det andre forsøket er et produksjonsforsøk som skal foregå i kufjøset ved NMBUs Senter for husdyrforsøk (SHF). Hensikten med dette forsøket er å finne ut hvordan ulike fôrkvaliteter påvirker effekten av den metanreduserende fôrvaren Bovaer®.

Prognoseprøver av skiftene til analyse

Til produksjonsforsøket høstes det gras på tre ulike utviklingsnivå av førsteslåtten for å få ulike kvaliteter på grovfôret. Det tidlig høsta graset med høyest næringsverdi ble høstet og pakket i rundball 12.mai, mens grovfôret med lavere næringsverdi skal høstes i løpet av de kommende ukene. For å treffe riktig slåttetidspunkt på grovfôret tas det prognoseprøver fra de ulike skiftene hver 2. til 3. dag. Disse prøvene analyseres på Stoffskifteavdelingen på NMBU ved hjelp av våt NIRS (våt Nær Infrarød Refleksjons Spektroskopi).

Kartlegging under norske forhold

Det er avgjørende å ta hensyn til norske forhold i arbeidet medklimatiltak i landbruket. Grovfôrproduksjon spiller en sentral rolle i bærekraftig melkeproduksjon, og en høy andel grovfôr i fôrrasjonen er viktig – også når målet er å redusere utslippene av klimagasser.

Ved å kombinere kunnskap om norske fôrressurser og fôrkvalitet med effekten av metanreduserende fôrvarer som Bovaer®, bidrar MetanHUB til å belyse hvordan særnorske forhold påvirker potensialet for utslippsreduksjon. Da kan vi jobbe med klimatiltak som både er effektive og tilpasset norske naturgitte forutsetninger, og samtidig ivareta bærekraften i norsk melkeproduksjon.

MetanHUB er et 4-årig forskningsprosjekt som jobber med kunnskapsbygging og uttesting av metanreduserende fôrvarer til drøvtyggere under norske forhold.