Tine
Tines bærekraftstillegg videreføres
1. juli 2024 ble TINEs bærekraftstillegg økt til 4 øre/liter og dokumentasjon av beitebruk kom inn som et kriterium.
De øvrige kriteriene er:
Gjøre dyrevelferdstiltak
Gi samtykke til beregning av klimagassutslipp i Klimakalkulatoren
Ha beregnet Dyrevelferdsindikator; DVI
Tillegget ble da utvidet til inntil 4 øre per liter. Oppfyller du to eller tre av de fire kriteriene er tillegget 2 øre per liter og oppfylling av fire av fire kriterier gir 4 øre per liter i tillegg.
Selv om det ikke er noen endringer i år, oppfordrer vi alle til å sjekke om dere får tillegget og om hva som eventuelt mangler. Vi har erfart den senere tiden at flere produsenter har oppdaget at det ikke var gitt samtykke i Klimakalkulatoren.
Husk innsett!
Innen 1.desember må du huske å registrere dyra inn fra beite. Er de fortsatt registrert som ute på beite, mister dere bærekraftstillegget. Vi anbefaler derfor å gjøre registreringen rett etter innsett, da har du best oversikt.
Brukerveiledninger og mer info finner du på våre nettsider; medlem.tine.no.
Beitenyheter i eana 360
Hva er nytt?
Nye visninger og funksjoner gjør det lettere å finne frem og registrere raskt og effektivt
-
Beitetilsyn
-
Rask registrering
Vi “teller” dyra for deg – du retter ved behov
-
-
Notater og observasjoner
Markere enkeltdyr som “observert/ikke observert”
Notat på enkeltdyr
Notater på beitet
Andre fordeler med beiteregistrering i Eana 360:
Automatisk generert beiterapport med beitedager (totalt + pr. innmark/utmark)
Eksport til pdf
Grunnlag for KSL og tilskuddssøknader
Full oversikt over hvor dyra er til enhver tid, samt når dyra skal kalve
Når rådgivning blir samarbeid og suksess
.jpg)
Resultatet er sunnere dyr, høyere melkeytelse og bedre økonomi, sier Renate.
Melkeprodusent Renate Ottersen og TINE-rådgiver Kennet Lindstrøm har funnet oppskriften på en bærekraftig og velfungerende gårdsdrift. Gjennom faste månedlige møter, tett samarbeid og en felles forståelse for mål og verdier, har de klart å forbedre både dyrevelferden, redusere arbeidsbelastningen og frigjøre mer tid i hverdagen.
Renate Ottersen, eier av Skauen Gård, har gjennomgått betydelige endringer i driften. I 2019 vurderte hun å legge ned driften på grunn av økonomiske utfordringer, og hun var rett og slett både sliten og lei. Løsningen ble å trappe ned og legge om driften, noe som har vist seg å være en suksess. Renate sier: "Sammen med Kennet jakter vi ikke på avdråtten, – men på kvaliteten" – og det betaler seg.
I stedet for å maksimere produksjonen, har de valgt å optimalisere drifta med fokus på kvalitet. Kalvestell, fôring, avl og god arbeidsflyt står sentralt i arbeidet deres. Resultatet er en gård der Renate kan drive med det hun liker aller best; Ta godt vare på dyra, ha med seg unge, gjerne skoleelever i drifta, – noe som gir lavere skuldre og økt livskvalitet for henne som bonde.
– Jeg trenger ikke kunne alt selv! Når jeg har gode sparringpartnere, er hjelpen bare en telefon unna. Kennet forstår gården min og gir råd som faktisk fungerer i praksis, sier Renate.
Kennet kombinerer faglig tyngde med en evne til å lytte og tilpasse seg. Han utvikler skreddersydde løsninger som gir bedre dyrehelse, høyere ytelse og økt lønnsomhet. Sammen har de skapt en fôringsplan som gir mer melk – med færre ressurser.
Samarbeidet er preget av tillit, åpen dialog og jevnlig oppfølging. De analyserer resultater, justerer kursen og deler erfaringer – alltid med fokus på kvalitet og bærekraftig drift.
I tillegg samarbeider Kennet og Renate tett med avlsrådgiver Gro Knutsen. Hennes innsikt i genetikk og avl kompletterer fôringsrådgivningen, og sammen sikrer de at Renates besetning er nå både robust og produktiv.
En viktig faktor for suksess har vært grovfôret. Takket være Renates langvarige engasjement og interesse for grovfôret, har kvaliteten blitt betydelig forbedret. Sammen med Kennet diskuteres slåttetidspunktet, noe som har ført til optimal utnyttelse av grovfôret. Samlet sett har dette gitt merkbare resultater i tanken.