Smittevern – en klok og lønnsom investering
Å prioritere smittevern ved nybygg eller bygningsendringer kan fort bli verdt sin vekt i gull. Godt smittevern er det mest effektive tiltaket vi har for å forhindre at vi får smittsomme sjukdommer inn i driftsbygningen. Flere sjukdommer kan fort bli svært kostbare for bonden.
.jpg)
Å være nøye med smitteslusens forskjellige soner er essensielt for å holde smitte ute av en besetning.
Gode rutiner og forståelse av godt smittevern er gratis. Derimot er det ikke slik at en smittesluse må ha en stor prislapp. Enkle og praktiske løsninger kan være vel så effektive. Det viktigste med en god smittesluse er at den fungerer i praksis og benyttes konsekvent av alle som skal inn i husdyrrommet. Snarveier kan fort bli kostbare. Det er viktig med en praktisk tilnærming, og tenke nøye over hva som er gjennomførbart med de bygningsmessige og arealmessige begrensningene man har i sin driftsbygning.
«Du er smittevernsjef i egen besetning»
Smittevernsjef i egen besetning
.jpg)
En smittesluse behøver ikke å være avansert så lenge den følger forskriftene og anbefalingene i Dyrevelferdsprogrammene.
En fungerende smittesluse og godt smittevern er alltid mulig. Anskaff egnet smittevernbekledning for besøkende, definer ren og uren sone, og god tilgang på vaskemuligheter for person og utstyr. En dyrehenger kan være en erstatning der lasterampe for dyr ikke er praktisk mulig. Vær nøye på at alt brukt utstyr som tas inn i driftsbygningen eller er i kontakt med dyrene er grundig rengjort og desinfisert i forkant. Dersom brukt innredning installeres i husdyrrommet ditt, er det svært viktig at rengjøringen gjøres nøye. Konsekvensene av mangelfulle rutiner eller etterlevelse av dem faller på deg og besetningen din. Du er smittevernsjef i egen besetning og må dermed stille som krav at enhver som skal inn i husdyrrommet benytter smittesluse, samt at utstyr er rengjort.
Smittsomme sjukdommer truer
.jpg)
Smitte sprer seg lett både mellom gårder og innad på hver enkel gård. Gode rutiner for smittevern er det viktigste tiltaket for å bremse smitten.
Mange sjukdommer som vi har vært spart for kryper nærmere landegrensene våre. Bare de siste årene har vi sett en betydelig økning i forekomst av alvorlige sjukdommer. Både blåtunge, storfetuberkulose og ringorm er påvist i Norge de siste årene. I tillegg er munn- og klauvsjuke påvist i flere land i sentrale Europa. Dette kan være tegn på et smittebilde i endring hvor noen alvorlige sjukdommer forekommer hyppigere grunnet varmere klima. I tillegg reiser vi mer, benytter oss av mye utenlandsk arbeidskraft og importerer både fôr og utstyr fra utlandet. Summen av dette gjør at vi må forberede oss på morgendagens smitte, og derfor vil smittevern alltid være en klok og god investering. Har du gode rutiner på plass er du langt bedre rusta til å holde de ute. Det vil hjelpe deg med å holde besetningen din frisk både nå og i fremtiden.
Ny score for smittevern i Dyrevelferdsprogram for storfe (DVP)
Foreløpig har det kun vært mulig å gradere smittevern i DVP med score 1 og 2. Dette vil endre seg fra neste år da det åpnes for å sette avvik på smittevern/smittesluse for personell. Ettersom det har vært forskriftsfestet i mange år at enhver næringsretta driftsbygning skal ha etablert smittesluse, er det nå på tide at dette også stilles som et krav i DVP. God helse og fravær av smittsomme sjukdommer er en forutsetning for god dyrevelferd, og da er gode smittevernrutiner et premiss. Som produsent bør du utbedre rutiner og smittevernet i din driftsbygning dersom det er rom for forbedring, slik at du er forberedt på endringene. Ta en prat med din veterinær eller rådgiver for å finne gode løsninger som fremmer smittevernet ditt.