Aktuelt om beite

Beite er ofte lønnsomt er en av artiklene om beite du kan lese i Buskap nr. 4

Foto: Rasmus Lang-Ree

Beite er tenma i Buskap nr. 4 i år. Åse Flittie Anderssen skriver om beite og økonomi og skriver blant annet at tall fra Mjølkonomi viser at beite-energien koster ca. 30 prosent av energien i innhøsta grovfôr. Tine Optifôr vil beregne ca. 2 kg mindre kraftfôrbehov per ku per dag med beite sammenlignet med grassurfôr (viser 3 eksempler med tildig, middels og sent utviklingsstadium i graset). 

Inger Gauslaa skriver om kalking på beite om forsøk i Rogaland der 2 ganger kalking med 50 kg kalk ga 100 kg meravling (tørrstoiff).

Kim Viggo Weiby kommer med tips for å unngå lav fettprosent/høyt ureainnhold på beite.

I Buskap nr. 4 kan du også lese om Brøttumbøndene som har etablert beiteområde på 6 000 dekar på skogsmark og gammel slåttemark.

Les artikkelen til Åse Flittie Anderssen (Beiting er ofte lønsamt)

Inger Gauslaa om kalking på beite

Kim Viggo Weibys artikkel Tid for beiteslipp

Reportasje om Brøttumbønder som har gjort hogstflater til produktive beiter

Siste nytt

Ta vare på grassurfôret – med ensileringsmiddel

Bilde …

Resultater fra melkekuforsøkene i prosjektet med kortnavn «Engprot» har vist at bruk av maursyrebasert ensileringsmiddel øker produksjon av melkeprotein og kan redusere nitrogenutslipp fra norske melkekyr sammenlignet med å ikke bruke ensileringsmiddel

Godt grovfôr er mulig også lengst mot nord

Bilde …

Verdens nordligste grovfôrkamp som ble arrangert sesongen 2024 viser at det mulig å få til både høge avlinger og god kvalitet i nord.

Har det vorte enklare å bygge nye fjøs til mellom 20 og 30 kyr?

Bilde …

I Tine registrerer vi auka interesse for å bygge lausdriftsfjøs, særleg i dei områda der driftseiningane er minst. Har vilkåra for bruksutbygging endra seg dei siste åra?

Fersk fjellbonde planlegger nytt fjøs

Bilde …

Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.

Med kurs mot eliten

Bilde …

For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Vi har fulgt 12391 Laupen fra kalv til eliteokse, og nå er det Laupen-avkom i kyr over hele landet. Det hadde ikke vært mulig uten sædruta!