Tema: ku og kalv sammen

Ku og kalv sammen hele melkeperioden

Hos oss praktiserer vi fullamming hele melkeperioden på alle kalver.

Tekst og foto
Inger Lise Ingdal

Melkeprodusent

inger.lise.ingdal@geno.no

Det første døgnet, og ofte to, ligger kalven sammen med mora i båsen på en høytopp. Dette lager tette bånd mellom ku og kalv. Deretter er ­kalven sammen med mora hele morgenstellet (ca. 2 timer) og et godt kveldsstell (3-4 timer). Resten av tiden tilbringer den i en kalveboks med høy, før den ­kommer over i en binge med seks andre kalver i samme alder.

Diing gir bra tilvekst.

Management amming

Ammekalver kommer ut på sommerferie på dagtid!

De første 2 ukene får kalven drikke fra mora før jeg melker henne, deretter gradvis overgang; i ca. 1 uke får kalven drikke ett mål før melking og ett etter ­melking. Ser an tilveksten – kalven må være "flat" oppå ryggen først. Deretter observeres tilvekst med ekstra fokus, slik at den ved ca. 3–4 uker dier etter at kua er melka. Kalven får alltid nok melk!

Etter noen dager begynner kalv­ene å leke litt etter at de er mette, hopper og spretter rundt.

Kua masserer kalven mens den dier, og da gjør kalven ifra seg ved kua, og ikke overalt, slik mange tror.

Avvenning

Etter 2 døgn sover ammekalven i egen boks, men får drikke av mor 2 ganger/dgl. Tilbringer ca 1-2 timer med mora hvert stell.

Når kalven nærmer seg 10 -12 uker, starter avvenningen sakte, men sikkert. Vi starter med avvenning når kalven spiser godt med grovfôr og kraftfôr, samt drikker vann fra nippel og drikkekar, i tillegg til tilgang til lunka vatn på kalvebar ei stund. Så blir den sluppet til mor én gang pr. dag. Kua kan raute litt 2–3 dager ved avvenning, men kalven er god og mett, så det går oftest veldig bra.

Tilfredshet med å la kalven være sammen med mor

God og mett gjeng, ca 5-6 uker gamle.

Det kan være flere årsaker til å la kalvene die kua, men her hos oss er det en stor tilfredshet med å la kalven være sammen med mor som er utløsende faktor. Videre får kalven passe varm, fersk melk hele perioden, og blir utsatt for lite smittepress i smokker med mere. Og med fersk melk er det lite eller ingen diaré i småkalvperioden, noe som er viktig, spesielt for ­kvigekalven som skal bli ei god melkeku. Kalven får dekt suge­behovet sitt, slik at her finnes ingen "sugere". Riktig mengde melk bestemmer kalven selv, og det er veldig individuelt. Når ­kalvene ca. 4 uker går det med ca. 8–12 liter pr. kalv pr.dag.

Preging de første døgnene viktig

En annen faktor som er vesentlig ved amming/diing er celletall. Juret er helt tomt når kalven er ferdig, og når kalven etter 3–4 uker drikker etter melking, dier den alle spener, slik at det ikke er noe problem med skjeve jur eller uttøyde spenekanaler.

Og det beste med alt; preging av kalv de første 4–5 døgna er en viktig faktor for å få et veldig håndterbart stort dyr.

Nyfødt kalv får tilbringe første tida sammen med mora på båsen, på en høytopp.

Gården

Inger Lise og Geir Håvar Ingdal driver melkeproduksjon på gården Ingdal i Trøndelag. De driver økologisk med ei melkekvote på 128 000 liter og har båsfjøs. Inger Lise er også nestleder i Geno-styret.

Les reportasje fra gården i Buskap nr. 6 i 2018 på side 46 (www.buskap.no)