Helse/Fruktbarhet/Dyrevelferd

Kort om kalv

Kalven ut av fjøset – eller penga ut av vindu’?

Ta en kort tankeflukt til barnehager seinhøstes eller til pandemien vi nylig har opplevd. Tett på hverandre smittes vi lett både av luftveisvirus og omgangssyke! Det er ikke sikkert spaltens tema trenger en slik introduksjon – de aller fleste har opplevd smittsom sjukdom i kalveavdelingen og vet nøyaktig hvor utfordrende det kan være.

Anne Hege Hunskaar Tajet,

Veterinær/kursansvarlig i Geno,

anne.hege.hunskaar.tajet@geno.no

Smittestoff som gir luftveisinfeksjoner og diaré kan skape problemer for hele kalveflokken. Det er ikke uvanlig med begge deler, for en kalv som er svekka av én sjukdom, er mer mottakelig for annen smitte også. Risiko for at kalven dør, øker, men verst av alt er at en sjuk kalv med stor sannsynlighet vil smitte de andre også.

Frisk kalv, stor gevinst!

Her har du god timebetaling for å ta grep! Sparte behandlingskostnader, bedre tilvekst og trivsel er bare en start. Du sparer tid også, på friske kalver. Sjuke kalver blir seinere insemineringsklare, produserer vesentlig mindre melk i 1. og 2. laktasjon og har større risiko for å få mastitt og for tidlig utrangering. Uten å ta i for hardt kan vi i alle fall anslå en gevinst på bortimot 10-15 000 kroner for frisk kvigekalv. Og hvor mange kalvinger har du pr. år?

Bryte smittesyklus

Medisiner og god tilrettelegging er ofte ikke nok når smitten er etablert og stadig nye kalver smittes og vedlikeholder problemet. Da må du bryte smittesyklus på en eller annen måte, og det er ikke umulig! Ta nyfødte, friske kalver ut etter hvert som de blir født, og la de sjuke bli igjen i fjøset. Ganske raskt får du en frisk kalveflokk! Ingen friske kalver skal inn i fjøset før smitten er borte, og ingen sjuke skal ut. Bruk ­kalvehytter, en ledig låve, utnytt sommeren til enkel ute­oppstalling eller lag en uteavdeling. Kanskje bør ordningen bli permanent? Snakk med veterinæren!

Jo høyere dyretetthet, jo bedre system må vi ha mot smittsom sjukdom. Blir én eller få kalver syke, ta dem ut. Blir hele kalveflokken syk, bryt smittesyklus ved å ta de nyfødte og friske ut isteden!