Reportasje

Nordiske avlsrådgivere samkjører seg

Nordisk workshop for eksteriørdommere arrangeres hvert tredje år og i år var det Norge sin tur å være vertsland. Det ble fine og lærerike dager for 27 deltakere i nydelig vårvær på Jæren.

Ingunn Nævdal

Husdyrkonsulent i Geno

ingunn.nevdal@geno.no

Øyvind Nordbø i Geno orienterte om avlsarbeidet på NRF. I tillegg fortalte han om prosjektet som skal se på bruk av 3D-bildeteknologi for innsamling av eksteriørdata.

Foto: Ingunn Nævdal

Arrangementet gikk av stabelen 7. - 9. mai på Jæren i Rogaland. Den teoretiske delen ble avholdt på et hotell ved Sola flyplass, og de praktiske øvelsene med eksteriørvurdering av kyr var i fjøset hos Timpelen Ku og Fôren DA. Timpelen Ku drives av avlsrådgiver Lars Byberg og Inga Skretting. Der ble det vurdert NRF-kyr og hos Fòren DA ble det vurdert holstein-kyr i tillegg til NRF.

Samkjøring

Hensikten med de nordiske samlingene er å sikre mest mulig lik eksteriøvurdering og med det en felles forståelse for hvordan de ulike egenskapene skal vurderes. Det er samme manualen som brukes, og dersom det skal gjøres noen endringer, må det være enighet om dette.

Statistikk for alle land med gjennomsnittstall og fordeling på skalaen, ble gjennomgått. I den praktiske delen ble det eksteriørvurdering i grupper som var satt sammen med en representant fra hvert land. På den måten ble ulikheter i dømmingen avslørt og diskutert. Det var god samkjøring i vurderingen av de fleste egenskapene, men noen egenskaper, som blant annet hasekvalitet og jurfester, ble det noe mer diskusjoner rundt.

Vellykket

Arrangementet var godt planlagt av fagleder Svein-Egil Skartveit i samarbeid med Geno og de andre avlsrådgiverne på Jæren. Det var mye positive tilbakemeldinger og en av danskenes kommentar var at dette var den best organiserte samlingen han hadde vært med på.

Forsamlingen var ute på to gårder på Jæren og eksteriørvurdert kyr både i fellesskap og i grupper med én representant fra hvert land. Her diskuteres det i fjøset hos Timpelen Ku.

Foto: Ingunn Nævdal

De nordiske eksteriørdommerne er her samlet i kveldssolen på båtdekket. Båten gikk fra Rennesøy til Stavanger med sightseeing mellom øyer og skjær i Boknafjorden.

Foto: Helene Helgøy.