ANIMALIA – Fagsenter for kjøtt

Nytt fra Storfekjøttkontrollen

Redigert av:
Kristin Bruun

kristin.bruun@animalia.no

Solveig Bjørnholt

solveig.bjornholt@animalia.no

Avvik mot Husdyrregisteret

På oppslagstavla finner du linken «Avvik mot Husdyrregisteret» som viser avvik mellom Husdyrregisteret og Storfekjøttkontrollen. Øverst vises en status over hvor mange innmeldte dyr du har på de respektive stedene. Under statusen ser du tre bokser:

  • Dyr som bare er innmeldt i HR. Her vises dyr som bare er innmeldt i Husdyrregisteret, men som ikke er innmeldt i Storfekjøttkontrollen. Dette kan være dyr som er meldt solgt til deg, men som du ikke har meldt inn enda. Eller det kan være dyr som du har i Kukontrollen hvis du i tillegg driver med melkeproduksjon.

  • Dyr som bare er innmeldt i SFK. Her vises dyr som er innmeldt i Storfekjøttkontrollen men som ikke er innmeldt i Husdyrregisteret. Dette kan være dyr som er slaktet, men hvor slaktedataene ikke har kommet korrekt inn, eller dyr som er blitt meldt kjøpt fra deg som ikke har blitt meldt ut enda.

  • Dyr med avvik i grunnopplysninger. Her vises dyr hvor det er avvik i basisopplysninger mellom Husdyrregisteret og Storfekjøttkontrollen. Avvikene som vises er kjønn, rase eller fødselsdato.

Mange av disse avvikene kan du rette selv, men dersom du ikke klarer det kan du ta kontakt med din rådgiver i ditt slakteri, eller med brukerstøtte hos Animalia.

Velg kolonner til rapport i Besetning

Du kan selv velge hvilke kolonner som skal vises i besetningsbildet og i hvilken rekkefølge de skal vises. Ved å trykke på «Velg kolonner til rapport» over besetningsoversikten kan du velge de kolonnene du ønsker at skal vises i besetningsbildet. Finn den aktuelle kolonnen i oversikten, marker den ved å klikke på den, og trykk deretter «Legg til». Denne vil da dukke opp nederst i oversikten over valgte kolonner og vil da havne lengst til høyre. Du endrer rekkefølgen ved å markere kolonnenavnet og dra den til ønsket plassering. Husk å trykk «Lagre».

Hvis du endrer kolonner i besetningsoversikten vil programmet huske dette til neste gang du logger inn. Ønsker du å få tilbake standardoppsettet for besetning, trykker du på «Velg standardoppsett».

Det er laget noen forhåndsrapporter med utvalgte, aktuelle kolonner i besetningsbildet. Disse ligger under «Velg rapport» og her finner du blant annet egne rapporter for helse, kjøp, solgt liv og kalving. I disse kan du også endre kolonner og rekkefølgen på kolonnene.

Det er også mulig å låse tabelloverskriftene, slik at de «henger» igjen når man blar seg nedover på siden. For å låse overskriftene haker man av på «Lås tabelloverskrifter» som man finner på midten øverst på besetningsbildet.

Utrangeringsårsak

På førstesiden i Storfekjøttkontrollen ligger varselet «manglende utrangeringsårsaker». Dette er en liste med hunndyr over 20 måneder som er slaktet eller utmeldt på annen måte i løpet av de siste 12 månedene, og som mangler utrangeringsårsak. Bakgrunnen for dette varselet er å få bedre kunnskap om hvorfor hunndyr over 20 måneder utrangeres med tanke på avlsarbeid.

Det har blitt lagt ut nye utrangeringsårsaker i Storfekjøttkontrollen, og noen av de gamle har blitt Fjernet.