Vi i TINE

Vi i TINE

Redigert av
Ann Christin Slettvold

Ann.Christin.Slettvold@tine.no

Auka feittprosenten i mjølka

TINE auka betalinga for innhald av feitt i mjølka frå 5 til 7 øre/liter frå 1. mai. Dette er eit signal om behov for meir feitt til industrien. Feittmengda kan aukast enten gjennom mjølkevolum eller gjennom feittprosenten.

Alle bør ha fokus på å fylle kvota best mogleg. Det vil alltid løne seg! Det er kanskje vanskelegare å auke feittprosenten, men mange har eit potensiale i å auke grovfôrandelen til kyrne. Det kan gi ekstra kroner i lomma, både gjennom betalinga for feitt og gjennom sparte kraftfôrkostnader.

Ta grep om grovfôret

Høgast mogleg opptak av grovfôr vil nesten alltid løne seg. Det vil gi friske kyr med god vomfunksjon. Med høgt grovfôropptak sparer ein kraftfôrmengder, og under føresetnad av at grovfôret ikkje er for dyrt å produsere vil det løne seg økonomisk. Grovfôret er den enkeltfaktoren som har størst effekt på feittprosenten fordi det inneheld mykje fiber (NDF) som gir eddiksyre og smørsyre i vomma, og disse bygger opp mjølkefeittet i juret. Det er derfor tre forhold ein bør ha fokus på i ny fôrsesong: - Les meir på medlem.tine.no

  1. Avlingsmengda

  2. Energiverdi (tidlegare slått)

  3. God gjæringskvalitet, og ta vare på sukker

På beite

Når kyrne kjem ut på beite går som regel feittprosenten ned. Det kjem av at friskt beitegras har lågare fiberinnhald og høgare innhald av feitt enn gras som er komme lenger i utvikling. I tillegg inneheld feittet meir fleirumetta feittsyrer enn konservert gras. Fleirumetta feittsyrer er gunstig for folkehelsa og sterkt ønskeleg i mjølk. Men utfordringa med vommiljøet er desto større med disse to faktorane å ta omsyn til samtidig, og det vil vere endå viktigare å stimulere til eit godt vommiljø. Følgjande tiltak kan vere aktuelle:

  • Strukturrikt grovfôr inne i delar av døgnet, for eksempel ved mjølking eller inne om natta

  • Strukturrikt fôr som tillegg på beite, for eksempel høy/halm i fôrhekk

  • Fiberrikt kraftfôr, eller kraftfôr med betefiber eller vomstabiliserande kraftfôrtypar

  • Små mengder kraftfôr i mange små rasjonar, og ikkje for høge kraftfôrmengder per dag

Søk gjerne råd hos TINE-rådgjevar for å få tilpassa fôringa også når kyrne går ute på beite. Det kan vere nyttig og til hjelp både for å halde oppe mjølkevolumet og feittprosenten.

TINE Mobil assistent

En ny versjon av TINE Mobil assistent er tilgjengelig. Nytt i denne runden er huskeliste for registrering av avsining, og mulighet for å legge til egne notater pr. dyr.

Det er viktig for oss at mobil-assistenten ivaretar og understøtter de daglige rutinene en mjølkebonde har. All ny funksjonalitet blir derfor utviklet og testet i samarbeid med dere produsenter rundt omkring i vårt langstrakte land.

Avsining

Gjøremålslista er utvidet til også å vise liste over kandidater til avsining, sortert på dager i mjølk. Du registrerer enkelt avsiningen med ett klikk, og dyret forsvinner ut av huskelista.

Vi har også gjort det mulig for deg å skrive notater og lagre dem under hvert individkort. Der kan du notere egne opplysninger og kort info, slik at du alltid har det for hånden.

Ny funksjon for rask oppdatering av lista

Nå oppdaterer du gjøremålslista lynraskt ved rett og slett å dra skjermbildet nedover (såkalt

«pull-to-refresh»). I denne nye versjonen har vi også rettet opp at

det ikke var mulig å selge til enkelte produsenter; og når vi først holdt på under panseret, har vi også utført litt vedlikehold og fikset mindre feil.

Dine fakturaer fra TINE

Du som melkeprodusent har alle dine fakturaer fra TINE tilgjengelige på medlem.tine.no.

Logg deg inn og finn dine fakturaer under menypunktet «Resultater og rapporter». Til venstre i menyen under «Resultater fra produksjon» finner du «Mine fakturaer». Fakturaene ligger som digitale PDF-filer og kan lastes ned, og skrives ut ved behov.

Lytt til podcaster fra TINE

- Har du fått med deg «Våronna» og «Skal bli kundens og forbrukers førstevalg»?

Podkaster fra TINE kan du lytte til når og hvordan det passer best for deg; - via lenke i artikkel på medlem.tine.no, direkte på soundcloud.no eller du kan laste ned appen «Podcaster» til din mobiltelefon via AppStore eller Google Play og søke opp TINE SA.