Reportasje

Plukkliste på doser fortløpende med ny avlsplan

Hatle Gård Samdrift DA, Rauma kommune i Møre og Romsdal

  • Endre Stene

  • Disponibel kvote i 2019: 900 000 liter

  • 8500 EKM i ytelse

  • 140–150 kalvinger

  • Beste tredjedel av kvigene og kyrne settes opp med kjønnsseparert NRF sæd

 

Endre Stene drifter Hatle Gård Samdrift sammen med kona og to ansatte. Driftsomfanget har vokst fra 80 tonn melk i 1993 til 900 tonn i dag. De valgte å bygge nytt fjøs i 2011, da som et trerekkers kufjøs med opprinnelig en robot. I dag er det to Lely-roboter i fjøset. På nytt har de vært i Nederland på ­studietur og kommer nå til å utvide på ungdyrsida til en trerekkers ungdyravdeling. Endre har store forventninger til et romsligere fjøs. Besetningen har 140 kalvinger i året og de lever 65 kvalitetskalv til Nortura.

Kjønnsseparert på 1/3

Endre forteller at han får hjelp fra avlsrådgiver til å sette opp en avls­plan. Det er viktig å ha en sparringpartner, for det er mye å holde styr på med såpass mange dyr. Planen ser alltid veldig riktig ut. Beste tredjedel av kvigene og kyrne setes opp med kjønnsseparert NRF sæd, deretter settes 1/3 opp med vanlig NRF-sæd som også gir mulighet for å plukke ut flere gode kviger. Deretter settes resten opp med bruksdyrkryssing, Charolais på kyr og Angus på kviger. Endre tar vare på kvger etter bruksdyrkryssing og vurderer å bygge opp en ammekubesetning for å ta høgde for nedskaleringen på mjølkeproduksjon. Han tenker at flere bein å stå på er viktig

– Eierinsemineringskurs ga mye kunnskap og ikke minst respekt for ­arbeidet.

Huske å bestille

På ønskelista står høgere avdrått, høgere avlsverdi, bedre dyr, gode jur og velfungerende dyr som ikke bruker ekstra med tid i roboten. Utfordringene med bruk av REDX™ og oksevalg generelt er at Endre skal huske å legge inn bestilling og holde styr på hvilke doser han har igjen i dunken før sædruta kommer hver sjette uke. I tillegg kommer sædruta rett i forkant av et nytt okseuttak, og det oppleves ikke akkurat som å sette pengene på høyrentekonto, når nye okser tar over rankingen, når du nettopp har hentet nye doser på sædruta. Og har Endre glemt å bestille, ja så blir det de oksene som er på ruta da …

– Det hadde vært helt supert om bestilling av sæd i ulike kategorier hadde gått til bestilling for neste periode når avlsrådgiver kjører planen, sier Endre.

Tilbake til leid inseminasjon

Han forteller at han er veldig fornøyd med å være bonde, det er spennende og utfordrende, men arbeidsoppgavene er mange så han trenger å kjøpe seg fri fra noe. Han gikk eierinsemineringskurs for to år siden, men han erkjenner at det arbeidet setter han bort til de som kan. Kurset var likevel verdt 20 000 kr, han lærte mye og fikk respekt for yrket.