Reportasje

Gull i Oste-VM

Gaudaost fra Ostegården i Fana stakk av med gull i World Cheese Awards eller oste-VM. En brunost fra Telemark kapret andreplassen. I tillegg utmerket seks andre norske oster seg spesielt i VM i Bergen.

Erling Mysen

Frilansjournalist

er-mys@online.no

Jørn Hafslund fra ostegården i Fana produserer verdens beste ost sammen med kona Ruth. Hafslund kan juble for en klar seier under årets Oste-VM på hjemmebane.

Engelske Nick Barden fra BBC har vært på mange Oste-VM og ledet finalen i Bergen med stø hånd.

Det er en fredag i november med regn og gråvær i Bergen. I en fullsatt Grieghall er stemningen likevel på topp. Det er finale i World Cheese Awards eller VM i ost. Seansen ledes av ordkjappe BBC- reporter Nick Barden og hans engelske hjelper Charlie. Charlie, iført hatt, bærer fram ostene en etter en. Hver finaleost får introduksjon av den finaledommeren som valgte ut nettopp denne osten til finalen. Så smakes det og det avgis stemmer.

Finaleomgangen

En finaleost skal ha en perfekt balanse av ulike smaker. Hver dommer gir osten poeng fra 1 til 5. De fleste ostene får 3 eller 4 fra dommerne. Det vil si dommer Moo fra Japan skiller seg fra de andre og trekker som regel fram 2-tallet. Vel halvveis i finalen er det en fransk ost i ledelsen. Da blir gaudaosten fra Ostegården i Fana presentert. – Denne er så frisk i smaken og har en moderne stil med riktig søthet. Den er moden og passe hard. Den er rett og slett appetittvekkende, sier dommeren Jason Hinds som presenterer osten. Hinds er Storbritannias mest kjente osteekspert og direktør hos engelske Neal’s Yard Dairy. Dommerne smaker på osten og det stemmes. Nesten alle viser fram et 4 eller 5 tall. Unntaket er Mr Moo fra Japan som strekker seg til 3. Gaudaosten fra gården en halvtime utenfor Bergen får utrolige 71 poeng og vill applaus. Den leder med seks poeng foran neste ost på lista. Publikum aner norsk seier og ledelsen holder når siste ost i finalen presenteres.

Norsk brunost på andreplass

Charlie kommer ut med brunosten fra Stordalen gård i Tinn i Telemark. ­Brunost har aldri tidligere vært i oste­finalen. Denne er spesiell laget av helmelk av geit. Det er den ameri­kanske dommeren Cathy Strange fra Texas som begeistret forteller hvorfor hun har valgt ut nettopp denne finale­osten. Så stemmes det for siste gang i Bergen denne fredagen. Poengene varier fra to og oppover, men flere er oppe med femtallet. Også kritiske Moo fra Japan finner fram 5 tallet. Brun­osten fra gården Stordalen i Tinn oppnår 65 poeng. Det holder til delt andreplass i oste-VM.

Det var 234 dommere i aksjon på oste-VM. Dommerne opererer i trioer sammensatt fra ulike land. I løpet av drøyt tre timer smaker de seg gjennom ca. 50 ulike oster, hvorav den beste osten går til en semifinale. Her det tyske Dieter Koch som jobber i team med bondelagskokk Nils-Henrik Nesje og engelske Silvija Davidson.

Jørn Hafslund stjeler showet

Men det er Jørn Hafslund og Fanaost som stjeler showet denne kvelden. Alt av både nasjonal og internasjonal presse kaster seg over bonden og ostekunstneren fra Fana med 12 NRF kyr på båsen. – Telefonen har ikke stått stille. Vi kunne solgt 20 ganger mer ost enn vi produserer. Vi kan ikke selge til alle og prioriterer gamle kunder. Men vi vil øke produksjon av gauda og redusere på brie og camembert. Utfordringen er at gaudaosten vi produserer må lagres et år før den er salgbar, sier Jørn Hafslund til Buskap noen dager etter seieren i Bergen.

3 472 deltagere fra 41 land

Vår nye landbruksminister Bård Hoksrud var på Oste-VM og gratulerer vinner Jørn Hafslund. - Dette var fantastisk. Jeg som ikke har smakt stort annet enn norvegia og brunost før jeg opplever dette, sa Hoksrud til Buskap.

Oste VM ble i år arrangert for 31. gang og for første gang i Skandinavia. Det er kun sju år siden en norsk ost deltok i denne konkurransen for første gang. I år var det rekorddeltagelse med hele 3 472 oster. Nå kan i prinsippet alle melde seg på Oste-VM. Du må betale deltageravgift (ca. 500 kr) pluss at du må få osten fraktet og levert til VM. Det siste kan være en utfordring for land utenfor EU og Europa. I alt deltok 175 norske oster fra 58 ysterier i VM i Bergen. Åtte av disse fikk supergullmedalje eller vant konkurransen på sitt bord. 13 andre fikk gullmedalje, 19 fikk sølv og 33 fikk bronsemedalje. De åtte norske ostene som fikk supergullmedalje var foruten ostene fra Fana og Tinn: Geitost med aske fra Bo Jensen Aurenes, Sprø Nordlending fra den Sorte Gryte, Gammel Erik fra Gammel Erik AS, Munkeby fra Munkeby Mariakloster, Thorbjørnrud Raclette fra Thorbjørnrud gård og hotell pluss Sæterost Brimi 2015 fra Brimi Gard & Seter AS.