Forskjellig

Tidsbilde fra NRF i 1960/61

Noen brev fra daværende direktør i NRF, Helge Bækkedal, til Aksel Winsnes som skulle tiltre en stilling på Hallsteingård oksestasjon gir et interessant tidsbilde av virksomheten i NRF for over 60 år siden.

Rasmus Lang-Ree

Helge Bækkedal beretter i brevene om konflikter med raselagene om sammenslåing og Landbruksdepartementet som han mistenker for å ønske å ta tilbake ledelsen av storfeavlen.

Rykter og vrangorestillinger

Bækkedal ser behov for opplysningsvirksomhet, som skulle ligge til stillingen til Winsnes, for å «rette på de mange rykter og vrangforestillinger som er i sving». Dette er i tiden da NRF (som da hadde navnet Avlslaget for Norsk Rødt og Hvitt Fe) arbeidet for å slå sammen raselag, og det foregikk ikke uten sverdslag. Bækkedal skriver i et brev i juli 1960 til Winsnes at «det ble strebet et par år med Rødkollforeningen, men materien var for ubekvem til at det kunne bli noe resultat». Imidlertid gikk det lettere med Avlslaget for Rødt Trønderfe, der sammenslutningen hadde blitt gjennomført. NRF-direktøren skriver at rasene forsvinner eller svekkes, men at organisasjonene består. «De har lett for å framstille oss som en slags busemann med skumle hensikter og det organiseres intriger mot oss».

Da Yli Lemu kom til Hallsteingård

Avisoppslag i Adressa 18/9 i 1961. Med Hanna Winsnes (gift med Aksel Winsnes) sammen med den finske oksen 243 Yli Lemu som akkurat hadde kommet til Hallsteingård. Oksen skulle komme til å sette spor etter seg i NRF-avlen. På bildet under som er fra tidlig på 70-tallet ser vi Aksel Winsnes tidlig på 70-tallet med en månedsgammel kalv på Hallsteingård.

En høne å plukke med veterinærene

Bækkedal har også en høne å plukke med veterinærene som han mener forsøker å fiske i opprørt vann. Bakgrunnen var at NRF ble beskyldt for å spre Vibrio Foetus (bakterie som forårsaker smittsom omløping). Som om det ikke er nok advarer Bækkedal om at staten med departementet og statsfunksjonærene vil forsøk å fange inn igjen ledelsen av avlsarbeidet og få hånd om sædoverføringen. Også her er representanter for de tapende raser med og skyver på, skriver han.

Mer historie

Det var Sille, datter av Aksel Winsnes som fant disse brevene i opprydningen etter sin far. Aksel Winsnes var ansatt i NRF fra 1960 til 1991 og døde i februar 2021 hele 97 år gammel. Buskap hadde et intervju med Aksel i nr. 6 i 2017 (buskap.no-> søk på Aksel Winsnes, klikk på «En tobeint NRF-legende»). På tidspunktet for brevvekslingen med NRF-direktøren jobbet han i Brasil. Bakgrunnen var et ønske om å få en utsettelse på tiltredelsestidspunktet, noe Bækkedal bekrefter at nok ville gå i orden.