Avl

Avl for motstandsdyktighet

Hvordan vi kan avle for mer motstandsdyktige dyr var hovedtema på årets ICAR-konferanse som ble arrangert i Toledo i Spania fra 21. til 26. mai.

Bjørg Heringstad

Avlsforsker Geno

bjorg.heringstad@geno.no

Resilience er begrepet som brukes internasjonalt og motstandsdyktighet er kanskje det mest dekkende ordet for dette på norsk. Det handler om å være robust, ha evne til å håndtere påkjenninger og stress og ha god motstandsevne, men også om å bli raskt frisk og komme tilbake til normaltilstand etter sjukdom eller annen påkjenning. Breie avlsmål er viktig, så kanskje NRF er avla for bedre motstandsdyktighet i flere tiår allerede? Det vil være interessant å undersøke sammenhenger mellom egenskapen motstandsdyktighet og NRFs avlsmål.

Krevende å måle

Å måle generell motstandsdyktighet er krevende. Det forskes på å finne gode indikatorer, blant anna ved bruk av data fra mjølkeroboter. For eksempel kan informasjon om laktasjonskurver og avvik fra forventa produksjonsnivå, både i mengde og tid, si noe om kuas evne til å håndtere påkjenninger som for eksempel sjukdom.

Sensordata

Automatiske registeringer og sensordata var et annet viktig tema. Muligheter og utfordringer i forbindelse med bruk av sensordata for å registrere egenskaper knytta til helse og dyrevelferd ble diskutert. Det var også diskusjoner rundt eierskap og tilgang til data fra mjølkeroboter og tilhørende sensorer.

Metan og fôreffektivitet

Det var flere sesjoner som handlet om metan og fôreffektivitet. På dette området er det stor forskningsaktivitet i mange land. Det ble presenterte resultater fra Genos prosjekter. Karoline Bakke fortalte om fôreffektivitetsprosjektet, og undertegnede presenterte resultater fra metanmålinger for ungoksene på teststasjonen i Øyer. Vi ser at det er økende interesse for disse egenskapene internasjonalt og det er mange som jobber med å utvikle avlsverdier slik at en kan avle for mer fôreffektive og klimavennlige kyr.

ICAR

International Committee for Animal Recording (ICAR) er en organisasjon med 120 medlemsland fra hele verden (www.icar.org). ICAR sørger for globale retningslinjer, standarder og sertifisering av system for id merking, fenotyperegistrering og avlsverdivurdering av husdyr. Aktiviteten i ICAR forgår i sub-komiteer og arbeidsgrupper med ansvar for ulike fagområder. Interbull (www.interbull.org) er en av subkomiteene i ICAR. Interbull beregner avlsverdier for okser som er sammenlignbare på tvers av land