Forskjellig

Q-bonden

Redigert av
Heidi Stenseng

DVP

I Q-meieriene er det nå 98.8 prosent av produsentene som har fått gjennomført sitt første besøk, og allerede er det flere som er i gang med runde nummer to. Det er nyttig informasjon å ta med seg videre når vi vurderer dyrevelferden blant våre produsenter i Q.

Positive tiltak for dyrevelferd

Vi kan se av grafen at det gjøres flere positive tiltak for dyrevelferd. Det er utvidet beiteperiode og kløbørster som utmerker seg med 57.7 % og 53,4 % av produsentene som har hatt besøk. I tillegg kan man se manuell børsting og gruppevis oppstalling av kalv er i fokus. Det viser at mange er opptatt av og gjør en innsats for at dyrene skal ha det godt.

Figur 1. 10 hyppigste registrerte tiltak for dyrevelferd, andel i prosent.

Avvik og forbedring

Det settes i snitt 0,12 avvik (score 3 - må forbedres) og 1 forbedringspunkt (score 2 – bør utbedres) per gjennomførte besøk. Resultatet vises i figur 2.

Det er generelt gode resultater, men vi ser også at det er rom for forbedring hos alle. De avvikene som forekommer flest ganger hos Q-produsentene er liggeplass (28 prosent av score 3), og det kan være antall liggeplasser per dyr eller utforming av liggeplassen. I tillegg kan man se at 22 prosent får avvik på skitne dyr. Det kan forklares med at mange har hatt vanskeligheter med å få tak i strø, forsinkelser på henting av slaktedyr, varierende grovfôrkvalitet og klimatiske forhold. Liggeplass og skitne dyr kommer også opp som foreslåtte forbedringene (score 2) i Q. Dent tredje mest foreslåtte forbedringspunktet er smittesluse, det kan være funksjonalitet og utforming av selve slusen. Sammenlignet med resten av landet ser man mye av de samme trendene både innen avvik og foreslåtte forbedringer. Videre kommer vi til å jobbe for at alle våre produsenter skal være med i programmet.

Figur 2. 5 hyppigste avvikene i DVP i Q-meieriene, andel i prosent.