Forskjellig

Husdyr forårsaker flest ulykker i landbruket

En ulykkesundersøkelse utført av Norsk Mat, Nasjonalt fagkompetansesenter for landbrukshelse, Ruralis og Norsk Landbruksrådgiving i 2022 understøtter at husdyrhold medfører stor risiko og at man derfor må være oppmerksom.

Siv Nordseth

HMS rådgiver NLR

siv.nordseth@nlr.no

I en spørreundersøkelse om ulykker i landbruket svarte over 70 prosent at årsaken hadde med stress og raske beslutninger å gjøre. Foto: Jumpstory

På spørsmål hva som forårsaket ulykken var det 31,6 prosent i undersøkelsen som svarer husdyr. Det er bare 5,8 prosent som oppgir at traktor forårsaket ulykken. Ett svaralternativ var «Annet», og det var 38,2 prosent som svarte på dette alternativet. Her var det mulig å beskrive med egne ord hva man mener forårsaket ulykken. Dette var blant annet fall, både i forbindelse med uteaktiviteter i terreng, og innendørs eller i tilknytning til bygninger som fall fra stiger, høyloft og gjennom luker. Andre viste til at de har sklidd på glatt underlag, og at det har ført til skader. Glatt underlag finnes både innen- og utendørs. Snubling var en annen vanlig årsak til ulykker. Å få klemskader skjer også ofte, gjerne i forbindelse med håndtering av tunge materialer og maskiner, og ved håndtering av større dyr.

70 prosent knyttet til stress og raske beslutninger

På spørsmål om hva den enkelte mener var årsaken til hendelsen skjedde så svarte 37,9 prosent uoppmerksomhet, 22,6 prosent «skulle bare» og 12,6 prosent dårlig tid. Det blir da over 70 prosent knyttet til stress og raske beslutninger.

Det er travelt å være bonde og enkelte perioder er ekstra hektiske. Det er lett å glemme eller ikke prioritere de helt elementære faktorene som bidrar til at man er oppmerksom nok til å unngå at ulykker oppstår. Viktigheten av nok hvile, søvn og mat er stor. Det er helt avgjørende for at man skal fungere optimalt og være i stand til å ta de riktige beslutningene.

Du må ta ansvar for egen helse

Som bonde så må du hele tiden ta valg i forhold til drifta. Du må også ta ansvar for å ta vare på egen helse. Gjør de tiltakene som trengs slik at du holder deg frisk og kan fortsette å jobbe i landbruket så lenge du ønsker. Fordi du fortjener det.