Organisasjon

Geno Inspiria

Urolig vann

I en tids med press fra mange kanter må alle deler av verdikjeden for matproduksjon ta ansvar.

Kristin Malonæs

Administrerende direktør i Geno

kristin.malonaes@geno.no

Geno og Tyr ser nå på hvordan et tettere partnerskap kan bidra til styrket selvforsyning basert på norske ressurser og enda raskere avlsframgang for bærekraftig matproduksjon.

Foto: Vegard Urset

Vi legger bak oss en sommer som værmessig har vært mot normalt. Sør-Norge har fått mye regn etter tørke på våren, og Nord-Norge har hatt sol, varme og tørke. Med gru har vi sett hvordan innbyggere i andre land har opplevd hetebølger, skogbranner og tørke. Her hjemme flommet vassdrag over, druknet jorder, bygg og infrastruktur og tok med seg det som lå langs bredden på sin ferd ut i sjøer og hav. Klimaet er i endring og matproduksjonen står under press både her hjemme og ute. Utviklingen medfører økt oppmerksomhet rundt egen selvforsyning og hvordan vi skal gjøre oss mindre avhengig av andre land for å fø oss selv.

Press fra alle kanter på de som produserer maten vår

Bønder over hele verden kjenner på presset som følger av klimaendringene, ikke bare endrer det forutsetningene for å kunne drive matproduksjon i ulike deler av verden, men storfe får også mye av skylda for at klimaet endrer seg. De nye kostholdsrådene fra myndighetene i Norge er nå «frikoblet» fra klima- og miljøargumentasjonen, men villet politikk fra både lokalt og sentralt hold medfører redusert etterspørsel etter kjøtt i butikkene, lageroppbygging og overproduksjon. Det handler om rammebetingelser for matproduksjon, men også om «kjøttfrie» kantiner, skoler og barnehager.

Hele verdikjeden for mat tar ansvar

Alle vi som utgjør en del av verdikjeden for matproduksjon i Norge, fra bonden til dagligvarebutikken, kjenner på og tar ansvaret. Ny teknologi tas i bruk som bidrar til redusert forbruk av energi og som produserer ny grønn energi. Kunstig intelligens ligger bak en ny kode som kommer på kjøttdeigpakka. Den sikrer redusert matsvinn i butikk og hjemme hos forbruker. Genos avlsarbeid på Norsk Rødt Fe sikrer genetisk fremgang og stadig lavere klimaavtrykk pr. liter produsert melk. Tyr sitt avlsarbeid på kjøttferaser optimaliserer opp mot klima, norske beiteforhold og fôrressurser. Vi har den mest bærekraftige kua i verden og det er en posisjon vi er stolte av og skal videreutvikle.

Partnerskap nøkkelen for fortsatt bærekraftig matproduksjon

Vår jobb er å levere storfegenetikk som gir bonden den mest bærekraftige og økonomisk lønnsomme produksjonen. I sommer har flere av våre eiere stått fram og delt sine historier om strategisk valg av REDX på de genetisk beste dyra i melkeproduksjonen og kjøttfegenetikk på resten av besetningen. Denne trenden vil fortsette og det er også bakgrunnen for at Geno og Tyr nå ser nærmere på hvordan et tettere partnerskap mellom oss vil bidra til styrket selvforsyning basert på norske ressurser og enda raskere avlsframgang for bærekraftig matproduksjon.