Reportasje

EU tar hvileskjær i landbrukspolitikken

EU skal ha et vedtak om ny landbrukspolitikk i 2020, men Bengt Johnsson fra Jordsbruksverket i Sverige forventer ingen store reformer.

Tekst og foto
Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Analytiker i Jordbruksverket i Sverige, Bengt Johnsson, tok synkende import av svinekjøtt til tross for en prisforskjell på 5 kroner i disfavør av svenskprodusert, som tegn på at merverdi i produktene begynner å bety mer.

Bengt Johnsson, som er analytiker i Jordbruksverket i Sverige, sa på et seminar arrangert av AgriAnalyse at planen fra Kommisjonen er at det skal legges fram et forslag til ny felles landbrukspolitikk i 2017 og at endelig vedtak skal skje i 2020. Reformtrøtthet i EU gjør at Johnsson ikke forventer at det kommer noen store reformer denne gangen, selv om det er en utfordring for EU-økonomien at 40 prosent av EU-budsjettet går til landbruk.

Sverige går ikke tilbake til markedsregulering

Også i Sverige er landbrukspolitikken opp til revisjon og regjeringen skal presentere en proposisjon for Riksdagen høsten 2016. Selv om det er store økonomiske problemer i svensk melkeproduksjon, er Johnsson sikker på at det er uaktuelt for Sverige å gå tilbake til gammel politikk med markedsregulering. Også i Sverige klarer øko-melkebonden seg bedre på grunn av høyere melkepris. 12–15 prosent av produksjonen i Sverige er nå økologisk. Selvforsyningsgraden går ned i Sverige fordi produksjonen ligger relativt konstant, mens økningen i forbruk dekkes med import. For storfekjøtt er selvforsyningsgraden nå under 50 prosent. Krevende økonomi legger en demper på investeringene i landbrukssektoren, men ser ikke ut til å påvirke jordprisene. Johnsson kunne fortelle at i Skåne er prisen for kornjord 50 000 kroner pr. dekar, mens den i et område som Jönköping ligger på 20 000 kroner pr. dekar.