Organisasjon

Statuett og priser

Både avlsstatuett og eksportpris/pris for beste NRF-kjøttokse som ble delt ut under årsmøtemiddagen på Store Ree gikk i år til oppdrettere med lidenskapelig interesse for avl.

Barbro Braastad og Bjørn Sønstevoldhaugen fra Fåvang i Oppland fikk statuetten for NRF-oksen 11078 Gopollen. Sønnen Ole, som er svært kuinteressert, var med under overrekkelsen. – Siden det var du som eide Oleana, mor til Gopollen, er det vel du som skal holde avlsstatuetten, sa styreleder Jan Ole Mellby under prisoverrekkelsen på Store Ree.

Den produktive og etterspurte NRF-oksen 11039 Skjelvan fikk både Genos eksportpris og Norturas pris for beste NRF-kjøttokse. Prisene ble overrakt oppdretteren Erlend Lynum og kona Maria.

Statuettvinnere

Avlsstatuettvinner Gopollen ble valgt ut som eliteokse i Norge i mars 2015. Etter siste avlsverdivurdering nå i februar topper den lista med hele 38 i samla avlsverdi. Barbro Braastad kunne fortelle at Gopollennavnet kommer fra setergrenda der setra som hører gården til ligger. Siden navnet på gården – Prestangen – allerede var brukt på en annen eliteokse måtte det til nytt navn. I neste nummer av Buskap kommer det en reportasje om statuettvinnerne.

Eksport- og kjøttprisen til Inderøya

11039 Skjelvan har vært brukt som eliteokse i Norge siden mars 2014. Ved siste avlsverdiberegning i februar i år fikk den 29 i samla avlsverdi og 118 i indeks for kjøtt. I 2015 eksporterte Geno sæd av oksen for vel 1,5 millioner kroner. Dermed passerte Skjelvan 10177 Braut – mottaker av eksportprisen fem ganger – i antall solgte eksportdoser siste året. Hittil er oksen eksport til 14 land.

På gården hjemme på Sandvollan har Erlend Lynum 11–12 melkekyr og ei kvote på 50 000 liter. Fram til 2013 var kvota på 180 000 liter, men som heltidsansatt økonomirådgiver i Tine ble det etter hvert behov for å redusere arbeidsbelastningen. Lynum hadde detaljerte opplysninger om morlinja til Skjelvan 12 generasjoner tilbake. Han kunne fortelle om holdbare kyr og en gjennomsnittlig livstidsproduksjon på 38 000 kg. At avlsinteressen er stor er lett å forstå når han forteller at han for tida har seks okser inne i Geno-systemet. På det meste hadde han ti okser inne samtidig. Som Geno-kontakt i Sandvollan/Sparbu produsentlag finner han også tid til å være tillitsvalgt.