Fruktbarhet

Enkel og rask holdregistrering på app

Optimalt hold ved kalving og moderat holdtap etter kalving er avgjørende for god fruktbarhet og helse. Tine og Geno har utviklet en app som kalles Kukontrollen-app for registrering og rapportering av hold.

Per Gillund

Fagsjef Geno

pg@geno.no

Kari Clifford

Seniorkonsulent inFuture

Tinerådgiver Geir Henning Fjuk legger inn holdvurderingen i den nye appen.

Foto: Kari Clifford

Kukontrollen-appen som har blitt utviklet gjør at arbeidet med holdvurdering blir raskt og rasjonelt. Verktøyet vil forhåpentligvis bidra til at flere produsenter vil foreta regelmessig holdvurdering av dyra sine.

Regelmessig holdvurdering

Regelmessig holdvurdering er nødvendig for god overvåking. Dyra bør holdvurderes minimum en gang per måned. I små besetninger (<20 -25 kyr) anbefales å holdvurdere alle dyra hver måned. I større fjøs vil en få en godt inntrykk av tilstanden og holdutviklingen i besetningen ved å vurdere en viss andel av dyra hver gang, for eksempel 40–50 prosent. Dersom en ønsker fokus på enkeltindivider må en holdvurdere alle eller plukke ut enkeltdyr for vurdering. Anbefalt hold ved kalving er 3 – 3,75, og holdtapet etter kalving bør ikke overstige 0,5 holdpoeng. Ikke glem å holdvurdere kvigene! Det er viktig at kvigene er i passende hold (3-3,75) både ved inseminasjon og ved første kalving. Les mer om hvordan holdet innvirker på fruktbarheten i artikkelen «God kontroll med holdet gir bedre fruktbarhet» i Buskap nummer 2 i 2016.

Enkel registrering og rapportering på Kukontrollen-app

Appen er tilgjengelig for iPhone og androidtelefoner og kan lastes ned i App Store og i Google Play. Appen ble lansert med begrenset funksjonalitet og planen er å legge til flere registreringstjenester fortløpende. I første versjon av Appen er det i tillegg til holdregistrering mulig å se dyrelisten og endre navn på dyr. Dyrelisten gir deg oversikt over alle dyrene i besetningen. Her kan man også sortere og filtrere på ulike parametere. Velger man et dyr får man utvidet informasjon om dyret og har mulighet til å endre navn. Holdregistrering ligger under menyfeltet registreringer og her kan man registrere, slette og se tidligere holdvurderinger. Kukontrollen-appen er i første omgang tilgjengelig for produsenter og rådgivere.

Registrerer du data i Kukontrollen-appen synkroniseres dette med nettsiden medlem.tine.no og vice versa. Rapporteringen til Kukontrollen skjer dermed på samme måte enten du registrerer fra nettsider eller fra App.

Appen skal videreutvikles

Tine Rådgiving jobber nå med å videreutvikle Kukontrollen-appen og neste versjon skal gi brukeren mulighet til å registrere de rapporteringspliktige hendelsene kalving, kjøp og utmelding. Videre fremover vil en i samarbeid med Geno også se på hvordan registrering av brunst kan inkluderes i appen.

Skjermbilde som viser hvordan hold registreres i den nye appen.

Foto: Tine

Registrering i båsfjøs og løsdrift

Selve metoden for holdvurdering er enkel å lære seg. En kan velge å vurdere egne dyr eller kjøpe tjenesten fra en fôringsrådgiver. Til hjelp i opplæring av metoden og praktisk bruk finnes en holdplansje som kan bestilles hos Geno. I tillegg finnes en egen opplæringsvideo på YouTube. I båsfjøs er holdregistrering rask å gjennomføre ved å ta for seg dyr for dyr bortover båsrekka. Når det er tavler over dyra er det raskt å lete opp riktig individ på appen. I løsdrift og kvigebinger holdvurderer en de dyra en «støter på under vandring». Inspeksjon av dyret bør gjøres bakfra for å få en riktigst mulig vurdering. Utfordringen kan være å få lest av ørenummeret på urolige dyr. I store løsdrifter er det rasjonelt og godt nok å vurdere en viss andel av dyra hver gang (helst månedlig). Ved å vurdere et tilfeldig utvalg på ca. 50 prosent av dyra, vil en få et godt inntrykk av og en god oversikt over ernæringstilstanden i besetningen. Etter flere månedlige vurderinger vil dette være et godt beslutningsgrunnlag for planlegging og fôringsrådgivning.

Visning i Geno Holdvurdering

Rapporterte holdregisteringer kan lastes ned fra tine.no (https://medlem.tine.no/minedata-kk/#/dataExchange/genoBodyCondition) til pc-programmet Geno Holdvurdering. Medlemmer i Geno kan laste ned dette dataprogrammet gratis i Geno Portal. Dette verktøyet gir en nyttig oversikt i form av grafer for holdutviklingen hos enkeltdyr, for besetningen og for ulike aldersgrupper av dyr. Programmet har også funksjoner i forhold til fôrbehov, inseminasjon og helseregistreringer for enkeltdyr. I alle skjermbilder vil dine registreringer relateres til anbefalte holdprofiler for kyr og kviger. Verktøyet vil være nyttig når en skal diskutere planlegging, styring og oppfølging av besetningen med fôringsrådgiver eller veterinær. Planen er å integrere pc-verktøyet Geno Holdvurdering i medlem.tine.no som et online-produkt. Dette vil gjøre visning og bruk av holdregistreringer enklere og mer anvendelig i daglig arbeid med fôrstyring, fruktbarhet og helse.