Fôr

Ny forskning på kostnadseffektiv grovfôrproduksjon

Høge og stadig stigende grovfôrkostnader utfordrer lønnsomheten i norske drøvtyggerproduksjoner.

Anne Kjersti Bakken

Forsker i NIBIO

Anne.Kjersti.Bakken@nibio.no

Anne Kjersti Bakken fra NIBIO er prosjektleder for Kostnadseffektiv grovfôrproduksjon.

Foto: Håvard Simonsen

Prisen per fôrenhet grovfôr er på mange bruk høgere enn for innkjøpt kraftfôr, og investeringer i maskiner, teknisk utstyr og infrastruktur utgjør en stor del av kostnadene. For å snu denne trenden, trengs kunnskap om hvordan en kan øke utbyttet og redusere kostnadene. Viktig er det også å ha redskap for å veie tiltak med dette som mål opp mot hverandre.

Plattform for helhetlige analyser

I det næringsfinansierte prosjektet "Kostnadseffektiv grovfôrproduksjon" som starter opp i vår, vil en lage en plattform for helhetlige analyser og avveinger. Denne skal utvikles fra en irsk kostnads-/avlings-modell. Ulike norske produksjonsliner for grovfôr vil bli detaljerte med innsatsfaktorer, teknisk utstyr og avlingsdata.

I tillegg vil en utnytte eksisterende rådgivningsmodeller som eies av Norsk Landbruksrådgivning og Tine. Verdien på fôret som blir produsert med ulike linjer og strategier og på ulike naturgrunnlag, vil også bli vurdert. Dette ut fra estimert respons hos ulike dyregrupper i fôrvurderingssystemene til Tine og Nortura.

Økte avlinger og redusert svinn

Prosjektet har som hovedhypotese at økte avlinger og mindre svinn er nøkler til reduserte grovfôrkostnader for de fleste brukerne. En forutsetter da at det vil finnes agronomiske tiltak og teknologi som kan tas i bruk uten at kostnadene med dem utligner verdien av meravlingene. Tiltak og teknologi på det en meiner er kritiske ledd i produksjonskjeden for grovfôr skal utvikles og testes. Dette omfatter nye måter og teknologi for vedlikeholdssåing og fornying av enga og prinsipp for å målrette og lokalt tilpasse artsblandinger og vekstskifter. Videre vil en se spesielt på tiltak som kan minke svinn og øke gjæringskvaliteten og fôropptaket av fôr som er ensilert i plansilo.

Betre rekruttering og interesse for fagområdene

Ei viktig målsetting for prosjektet er å bidra til å bedre rekrutteringen og interessen for fagene som er basis for god rådgivning og kunnskapsutvikling på grovfôrproduksjon. Samhandling mellom forsknings- og utdanningsmiljøene og næringsaktørene som har bidratt mye til finansieringen av prosjektet, er viktig i så måte. Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri bidrar med halvparten av den totale budsjettramma på 16,1 millioner kroner.

Forskningsprosjektet

«Kostnadseffektiv grovfôrproduksjon»

Forskningspartnere: NIBIO, NMBU, Nord Universitet, Norsk Landbruksrådgiving, Teagasc

Øvrige bidragsytere: Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri, Addcon Nordic, Agromiljø, Animalia, Felleskjøpet Fôrutvikling, Felleskjøpet Agri, Felleskjøpet RA, Fiskå mølle, Norske Felleskjøp, Nortura, Rogaland Fylkeskommune, Strand Unikorn, Tine, Yara Norge