Fruktbarhet

Bruk av progesterontest i reproduksjonsarbeidet

Hurtigtesten P4-Rapid forteller om kua kan være i brunstfase slik at inseminasjon i midtsyklus eller på drektige dyr unngås.

Benedikte Hanssen Bendiktsen

Veterinær

benedikte_bendiktsen@hotmail.com

Ane Holstad

Veterinær

aneholstad@gmail.com

Linn Marita Tellefsen

Veterinær

123lintelle@gmail.com

Når brunstsymptomene er usikre kan hurtigtesten P4-Rapid fortelle om kua kan være i brunst. Viser testen høyt progesteronnivå er kua enten drektig eller i midtsyklus.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Produksjonen og økonomien i melkeproduksjon er betydelig påvirket av kalvingsintervallet, der det optimale intervallet er angitt å være 365 dager. Det innebærer at kua blir inseminert og drektig innen 85 dager etter siste kalving, noe som gir bonden en tidsperiode på to eller tre brunstsykluser på å få kyrne drektige. Påvisning av brunst kan være en utfordring, og unøyaktig brunstdeteksjon kan resultere i forlenget kalvingsintervall, ekstra inseminasjonskostnader, ineffektiv tidsbruk og føre til tapte melkeinntekter.

Hurigtesten P4-Rapid

Geno markedsfører en hurtigtest kalt P4-Rapid som produseres av Ridgeway Science. Hurtigtesten brukes for måling av progesteronnivå i melk og er enkel å bruke i fjøset. Testen består av en teststrips som dyppes i melk, og etter 5–10 min kan en lese av et svar som angir om progesteronnivået i melka er høyt, lavt eller usikkert (Figur 1). Testens formål er å være et hjelpemiddel for å vurdere om kua er i brunst eller ikke.

Progesteronvariasjon gjennom reproduksjonssyklusen

Progesteronkonsentrasjonen i blod og melk har direkte sammenheng med kuas eggstokkaktivitet og eggløsning. Kuas brunstsyklus har en gjennomsnittlig lengde på 21 dager, hvor eggløsning skjer på dag 1. Kua produserer flere forskjellige hormoner gjennom denne syklusen, deriblant hormonene progesteron og østrogen (Figur 2). Egget som skal gjennomgå eggløsning og bli befruktet ved inseminering, vokser i størrelse gjennom brunstsyklusen. Eggblæra produserer østrogen, og mot slutten av brunstsyklusen oppnås en østrogentopp. Det er denne som gjør at kua viser de klassiske brunsttegnene. Etter eggløsningen (dag 1 av syklus) vil den delen av eggstokken der egget satt, bli omdannet til et “gult legeme”. Dette gule legemet produserer progesteron, og øker gradvis i utover i syklus. Progesteronnivået vil derfor også øke. Noen dager før brunst (dag 17) vil det gule legemet tilbakedannes og progesteronnivået minker, mens østrogennivået igjen vil stige. Det er dette fallet i progesteronnivået hurtigtesten har som mål å oppdage, for når nivået av progesteron faller, nærmer kua seg brunst. Progesteronnivået i melk vil holde seg på et lavt nivå noen dager før og noen dager etter brunst.

Figur 1. P4-rapid teststrips. Øverste strip angir «lav» progesteronverdi, nederste angir «høy» progesteronverdi. Den blå stripen til høyre er referanselinjen, mens den til venstre er testlinjen. Ved lav progesteronkonsentrasjon vil testlinjen være like mørk i fargen som referanselinjen. Ved høyt progesteronnivå vil testlinjen være lysere i fargen enn referanselinjen.

Klinisk studie

I samarbeid med Geno og Ridgeway Science, utførte vi en studie på NRF-kyr ved Senter for Husdyrforsøk ved NMBU. Kyr i antatt brunst, basert på observerte brunsttegn, ble undersøkt med ultralyd av eggstokkene. Kyr som ble bekreftet i nærheten av brunst (dag 0), ble rekruttert til studien og melkeprøver ble tatt på dag 0, 1, 2, 4, 8, 19, 21, 40 og 100. Alle melkeprøvene ble testet med hurtigtesten og deretter analysert for eksakt progesteronkonsentrasjon på laboratorium. 37 kyr ble med i studien.

De fleste hurtigtestresultatene viste “lav” progesteronkonsentrasjon de første 4 dagene etter brunst. På dag 8 viste de fleste “høy” eller “usikker” progesteronkonsentrasjon (Figur 2).

Figur 2. Hormonelle forandringer under brunstsyklusen. Figuren er hentet fra «Fruktbarhet i fjøset»

Evaluering av progesterontesten

Korrekt påvisning av brunst er en forutsetning for at en skal lykkes med inseminasjon. Et tidligere studie utført på 2 250 NRF-kyr viste at gjennomsnittskonsentrasjonen av progesteron i melk ved inseminasjon var 0,3 nanogram/ml (ng/ml). Andre studier bekrefter også at progesteronnivået i melk ved brunst er under 1 ng/ml.

Ifølge vårt studie vil hurtigtesten si at progesteronnivået i en melkeprøve er “lavt” helt fram til progesteronkonsentrasjonen er rundt 5 ng/ml. Først når progesteroninnholdet er høyere enn 5 ng/ml, vil testen si at progesteroninnholdet i melka er “høyt” og derav at kua ikke er i brunst. P4-hurtigtesten angir derfor “lav” progesteronkonsentrasjon i flere dager før og etter brunst. Dette stemmer også med tidligere studier av progesterontester.

Dersom testen viser lavt progesteronnivå, kan kua være i nærheten av brunst; enten i forbrunst, brunst eller etterbrunst. Testen egner seg dermed ikke til å anslå riktig tidspunkt for inseminering. Lavt nivå kan for eksempel også bety at kua ikke er i syklus.

Ved høyt progesteronnivå kan en utelukke brunst hos den aktuelle kua. Testen kan dermed brukes i vurderingen av dyr med usikre brunsttegn eller ved tegn til omløp.

Figur 3. Hurtigtestresultater og progesteronnivå målt ved laboratorium fordelt etter dag i brunstsyklus (dag 0 er brunst). Ved dag 100 er de fleste dyra drektige.