Reportasje

Skal – skal ikke – skal

Stram driftsplan følges opp årlig med Mjølkonomi. Fokus framover blir grovfôrkvalitet og med spesiell vekt på lokale ressurser og rett nivå på kraftfôrbruk.

Tekst og foto
Solveig Goplen

solveig.goplen@geno.no

Ranheim i Trysil i Hedmark

  • Johanna Ruzek og Ole Magnus Ouren

    (Johanna jobber fullt utenom garden)

  • 590 dekar (inkludert deler av fellesbeite)

  • Kvote på 218 000 liter

  • Bygd ny liggebåsavdeling i tilknytning til stall

  • Aktuelle fordi de tør å gå for ei framtid som mjølkeprodusenter i fraflyttingstruet jordbruksområde.

Johanna Ruzek og Ole Magnus Ouren har bestemt seg for at «de bygger framtida» si på Ranheim i Trysil. Påbygget på stallen rommer 40 liggebåser og kvota har økt til 218 000 liter

Nyfjøset, enkelt og velfungerende.

Andre sida har blitt mjølkestall.

Ole Magnus Ouren kjøpte for ti år siden garden Ranheim, et bureisingsbruk i Trysil i Hedmark. Med stort pågangsmot og en liten besetning fra en tidligere forpaktning i Vardal i Oppland startet han med friskt mot. Prisen på garden var to millioner kroner. Garden hadde 120 000 liter i kvote og en nybygd stall på 250 kvadratmeter. Det ble mange tøffe tak for den unge bonden. I Trysil er det et lite, men godt produsentmiljø. Likevel har flere sluttet og Ole Magnus la etter hvert ut garden for salg. Det var ingen interesserte.

– Det vil si, det var flere av karfolka som var oppriktig interessert, men kvinnfolka avgjorde nok saken før de passerte Elverum. Her er det nærmest umulig å få seg helårsarbeid, og langt mellom folk. I sesongen er det mange som jobber i tilknytning til skianleggene, men så blir det brått stille. Dette er ei spesiell utfordring som slike plasser sliter med, sier Ole Magnus

Plan B

Dermed valgte Ole Magnus å gå for plan B. Driftsplan ble satt opp og den ble svært stram. Et tilbygg på 500 kvadratmeter i tilknytning til den moderne stallen er resultatet. Fjøset er et trerekkers fjøs med fôrbrett mot yttervegg med 40 liggebåser, kanalomrøring og møkkum.

I stallen er det satt inn en enrekkers fiskebeinsstall med plass til fem kyr. Kyrne går opp og ned trapper for å komme til og fra mjølking. På andre sida er det plass til småkalver. I den ene hesteboksen er det plassert en kalvefôringsautomat, mens det er liggearealer på talle i de øvrige boksene. Klimaet får ikke Ole Magnus fullrost - ikke en eneste luftveisinfeksjon på de 20 kalvene som er født i vår. Det er en ny hverdag…

Ene sida av den tidligere stallen brukes nå til kalveavdeling.

Gamlefjøset brukes til framfôring av okser og kvigeoppdrett.

Dyr i gamlefjøset

Driftsplanen forutsetter full produksjon av kjøtt i det gamle fjøset. Spaltebinger over et tidligere plansiloanlegg og bruk av det tidligere båsfjøset til kviger er en del av planen. Fôringa er enkel med kompaktlaster, men dersom det går bedre enn driftsplanen forutsetter, øremerkes penger til opprusting av gamlefjøset.

Tabell. Grovfôr og fôropptak

Areal fulldyrket inkludert fellesbeite

590

Areal innmarksbeite

15

Avling

MJ dyrket areal

1 305

FEm dyrket areal

185

MJ innmarksbeite

887

FEm innmarksbeite

125

Grovfôropptak MJ

53

Grovfôopptak MJ

7,5

% eget grovfôr

105,0 %

% beite

26,0 %

Brutto grovfôrkostnad høsta MJ

58,3

Brutto grovfôrkostnad høsta FEM

4,12

Variabel grovfôrkostnad

25,1

Faste prod.avhengige

31,5

Faste prod.uavhengige

1,6

Brutto grovfôrkostnad beite MJ

26,0

Brutto grovfôrkostnad beite FEm

1,84

Variabel grovfôrkostnad

18,1

Faste prod.avhengige

7,9

Faste prod.uavhengige

Brutto grovfôrkostnad alt MJ

50,0

Brutto grovfôrkostnad alt FEm

3,54

Nettokostnad alt grovfôr MJ

19,5

Nettokotstad alt grovfôr FEm

1,38

Strategiske målepunkt

Legg merke til et forholdvis lavt grovfôropptak kombinert med forholdvis høgt forbruk av kraftfôr og overkapasitet på avling/jord. Her ligger mulighetene…

Arbeidsmengde til en mann

Forutsetningen for driftplanen er at Ole Magnus skal klare jobben på vinterstid, kun med litt avløsning. I sommersesongen er Støa fellesbeite en viktig del av driftsopplegget. Her er det 120 kyr på beite, og sesongen er fra 1. juni til 15. september. 600 dekar beiteområde på fulldyrka sandjord tåler tråkk utrolig godt. Her produseres det 250 tonn med sommermjølk hver sommer på små kraftfôrrasjoner. Med mjølking to ganger og kraftfôr fordelt på bare to ganger er maks dagsrasjon satt til sju kilo. Støa er en viktig del av bakgrunnen for at Ole Magnus valgte å bygge.

Grovfôr og fôring

Ole Magnus har et «nabosamarbeid», riktignok med en avstand på 15 km. De to samarbeider om høstelinja på grovfôr. Det er en vinn/vinn-situasjon. Analyseverktøyet Mjølkonomi viser at det er et klokt valg i forhold til kostnadsjakt. Det er et lagspill, slik at de alltid sørger for at begge får høstet noe fôr når det er godt høstevær.

– I Trysil vet en aldri når neste godværsperiode blir, sier Ole Magnus.

Nå er begge to med i prosjektet «10 % mer fôr og bedre fôreffektivitet» i regi av Tine og Landbruksrådgiving Innlandet. Her brukes Mjølkonomi som beslutningsgrunnlag for hva som må være fokusområder framover.

Mjølkonomi for 2015

Tallenes tale er klare. Kraftfôrnivået er i høgeste laget særlig sett i lys av at en del av jorda drives ekstensivt og bare er høstet en gang. Det er og relativt høge kostnader til gjødsel, men dette regner Ole Magnus vil bedre seg. En ny møkkum som rommer 1 000 kubikkmeter vil sikre en homogen og letthåndterlig gjødsel. Flere av bureisningsbrukene som Ole Magnus driver jorda på ligger i overkommelig avstand til gjødselkummen. I regi av prosjektet skal det tas ut gjødselprøve av husdyrgjødsla slik at når neste års gjødselplan settes opp er det en mer riktig verdi på gjødsla. Dermed kan forbruk av handelsgjødsel tilpasses.

Dypdykk i Mjølkonomi

Ole Magnus har kjørt Mjølkonomi i flere årog opplever det som nyttig og nødvendig. Han trenger trygghet og ballast i forhold til å følge egen drift og i møte med banken. Mjølkonomi for 2015 viser at driftsresultatet er bedre enn det som var forespeilet i driftsplanen. Likevel er det mer å hente; manglende kvotefylling, avvik mellom brukt og rapportert kraftfôr foruten moderat avling er noe av det Mjølkonomi avdekker. Det nye fjøset har 40 liggebåser og kvota på 218 000 liter skal fylles i 2016. Garden disponerer 590 dekar, derav 135 dekar på fellesbeite, der mesteparten beites. Dekningsbidraget har økt med 230 000 kroner fra 2014 til 2015 til 1 280 000 kroner. Med faste kostnader på snaut 700 000 kroner iberegnet avskrivinger skal det være mulig å dekke renter, eget arbeid og sette av litt kapital til utbedring av det gamle fjøset. Fokus framover er kvotefylling og økt volum på kjøtt. Klarer Ole Magnus og få til dette ved å utnytte grovfôrarealet bedre så øker marginene ytterligere.

Strategi for sommeren

Fokus for kommende sesong blir å høste tidligere og gjerne få til fortørk til 30-35 prosent tørrstoff. Målet er da å ta vare på mer sukker. I dyrkingsplanen ligger også fokus på å snu mer eng. Målet er å unngå eldre eng enn seks til sju år. Et større areal er planlagt grøftet, for gode lokale ordninger i tillegg til tilskudd fra Staten gjør det mulig å gjennomføre et slikt prosjekt.

– Det kan en grue for, sier Ole Magnus. Bureisingsjorda er steinrik og absolutt ikke lettdreven, men situasjon nå med nytt fjøs som fungerer gir mer overskudd.

Fokus på rett fôr til rett tid motiverer, men når det er 30 blå er det lett å falle for fristelsen og ty til de tørreste ballene selv om de egentlig fredes til høglaktasjonen.

Flyt i arbeidshverdagen

Ole Magnus har brukt vinteren til å bli fortrolig med sitt nye driftsopplegg. Nyfjøset som ble tatt i bruk midt i november funger godt. Kanalomrøringa med behov for å pumpe over møkk en gang per måned fungerer. Likevel med mye sinku i vinter og sent høstet grovfôr er det behov for ekstra røring i tverrkanalen. Det blir bare for bagateller å regne, Ole Magnus har lang erfaring med «plunder og heft» og opplever sin nye arbeidshverdag som en drøm. Han ser at han nå kan drifte fjøsene og likevel ha overskudd til familie.

Ny møkkum gir muligheter for bedre utnyttelse av husdyrgjødsel.

Fôreffektivitet

  • < 1,2 kilo EKM per kilo tørrstoff - Lav

  • 1,2 - 1,4 kilo EKM per kilo tørrstoff - Middels

  • > 1,4 kilo EKM per kilo tørrstoff - Høy

  • > 1,7 kilo EKM per kilo tørrstoff - Farlig høgt - kyrne tærer for mye på kroppsreserver

Det ble målt fôreffektivitet i besetningen. Ole Magnus var klar over at det ikke er fôr av beste kvalitet. Resultatet av målinga ble 1,26. Det betyr 1,26 kilo EKM per kilo tørrstoff med fôr. Kyrne er forholdvis tidlig i laktasjonen og målinga viser ned mot lav effektivitet. Under normale forhold burde forholdet vært høyere.

Møkka på spaltene i fjøset hos Ole Magnus avslører at gjødsla er heller fast. Siling av møkk viser og at det blir igjen en stor ufordøyelig del. Et litermål med møkk fylles, helles over i sil og vaskes til vannet blir helt rent. Målinga viste at det var igjen mer enn 50 prosent, noe som forteller om dårlig fordøyelighet.

«10% større avling og bedre fôreffektivitet»

Prosjekt i regi av Tine, Landbruksrådgiving Innlandet og Fylkesmannen i Hedmark. Her følges grupper med bønder i tre år. Målet er å dra veksler på hverandre både rådgivere og bønder og gi hver enkelt bonde støtte i å ta tak i de «laveste stavene i tønna». Pr. i dag er 30 mjølkeprodusenter med i prosjektet, og et av delmålene er at minst ti prosent skal være nye i bransjen de siste fem årene. Målet er å optimalisere fôrdyrkinga og å unngå sløsing med fôr og unødig bruk av kraftfôr.