Helse

Når skal man inseminere?

Forstår du atferden til kua er det lettere å bestemme når kua skal insemineres.

Guro Sveberg

Veterinær i Tine

guro.sveberg@tine.no

Selv med hjelpemidler som aktivitetsmåler, må man selv vurdere hva som er rett inseminasjonstid for den enkelte kua.

Foto: Rasmus Lang-Ree

I dette øyeblikk går mang en storfebonde rundt og grubler på når kua som er brunstig skal insemineres. I hverdagen går det mye tid til å sjekke brunst eller brunstmålere og bestemme når kua skal insemineres. Jeg har til gode å møte en bonde som er brennsikker og som ikke undres over dette temaet. Mitt siste brunstforedrag var for veterinærer og bønder med 200 til 600 kyr i England, og de stilte mange av de samme spørsmålene som en norsk bonde gjør.

Du må selv vurdere

Uansett om man ser etter brunst selv eller bruker hjelpemidler som aktivitetsmåler, må man selv vurdere hva som er rett inseminasjonstid for den enkelte kua. Det er nok her interessen for å forstå adferden til kua ligger; dess mer man forstår dess sikrere blir man på å ta rett beslutning. Derfor har jeg gått gjennom litteraturen og sett på sammenheng mellom brunsttegn og eggløsning for å gi klarere råd om når kua skal insemineres. Dessverre har vi ikke forskning om tid for eggløsning på NRF. Derfor må vi ta utgangspunkt i forskning på Holstein for å si noe om når NRF skal insemineres. En av de som har gjort flest undersøkelser på dette er Judith Roelofs fra Nederland.

Inseminer 12 til 24 timer før eggløsning

Konklusjonen til Judith Roelofs var at inseminasjon 12 til 24 timer før eggløsning ga god befruktning og gode embryo. Inseminasjon opp til 36 timer før eggløsning ga også god befruktning, mens inseminasjon nær eggløsning ga dårlige resultater. I tillegg fant hun at aktivitet, ridning og ståbrunst startet henholdsvis 30, 28 og 26 timer før eggløsningen, i gjennomsnitt. Utfordringen er at det er stor variasjon mellom kyr da eggløsningen forekom 18-48 timer etter brunsten startet. Vi vet også at gjentatt brunstadferd starter kort tid (3-6 timer) før ridning. Det betyr i praksis at starten på adferd er på om lag samme tid som starten på perioden man bør inseminere, for å få god befruktning. Ideelt sett bør man inseminere noe senere, men i regelen innen 24 timer etter at brunsten starter.

Tidlig bedre enn sent

Må man velge mellom tidlig eller sent, gir tidlig inseminasjon altså bedre resultat. Dette er noe helt annet enn det vi har sagt og praktisert i Norge de siste ti-årene. Dette skyldes nok tradisjonell bruk av brunsttegnet sliming, et tegn vi finner både i forbrunst og i brunst, mens adferd og aktivitet er nær knyttet til brunst. Ved kun bruk av sliming kan man lettere inseminere for tidlig. I praksis pleier jeg derfor å si at man skal inseminere senest innen 24 timer etter at adferd eller aktivitet starter og ideelt sett etter pluss/minus 12 timer. Den gamle regelen om å inseminere 4 til 12 timer etter starten på ståbrunsten gjelder derfor fortsatt.

De nederlandske forskerne fant at starten på ridning var det beste tegnet for å anslå tid for eggløsning. Fokuser derfor på brunststart og ikke på hvor lenge brunsten varer.

Pluss/minus 12 timer etter brunsten starter

Hovedutfordringen blir derfor å ikke inseminere for nærme eggløsning, altså for sent. Det kan bli for nær eggløsning dersom man venter til dagen etter med å inseminere ei ku som rir eller er aktiv om morgenen. Dette vet jeg mange bønder har utfordring med. Jeg har snakket med eksperten på eggløsning på storfe, Judith Roelofs, og vi er enige; det er større risiko for å inseminere for sent enn for tidlig med utgangspunkt i adferd og aktivitet.

Da skal du inseminere

Inseminasjon 12 til 24 timer før eggløsning betyr;

  • Inseminer tidligst fra brunstadferd (aktivitet) starter, men innen 24 timer

  • Ideell inseminasjon er pluss/minus 12 timer etter brunsten starter, men det er lite forskjell på resultat så sant man ikke inseminerer for sent (nær eggløsning)