Organisasjon

Geno medlem

Redigert av
Ingunn Nævdal

Eliteokser fra mars 2023

Oksekatalogen med årets første eliteokseutvalg ble sendt ut med Buskap 2-2023. Etter at denne gikk i trykken, har det vært en justering av avlsmålet for NRF. Dette har ført til noen endringer i verdiene. Noen har gått opp i samla avlsverdi mens andre har gått ned.

Eliteokseutvalget består av totalt 24 eliteokser, hvorav 15 er nye. Utkjøring av sæd startet 13. mars, og oksene vil være tilgjengelig i alle beholdere innen utgangen av april.

Om oksegruppen

Gruppen ligger på hele 41 i gjennomsnitt for samla avlsverdi (per 21.02.23). Den laveste har 25 og den høyeste har 49 i avlsverdi. Utvalget er spesielt sterkt på melk, jur og jurhelse. På melk og jur er det ingen okser som har under 100 i indeks. Dette forteller at det er disse egenskapene som har størst framgang for tiden. Oksene har god spredning på slektskap, med 19 ulike fedre og 20 ulike morfedre. En av oksene er etter embryo (merket med ET i navnet). En annen okse (12271 NR Ygard) har lite lager og er kun tilgjengelig ved spesialbestilling i nettbutikken på geno.no.

Finn alle detaljer og oppdaterte verdier for oksene på geno.no/nettbutikk.

12258 NR Oksvoll er en ny eliteokse som kommer fra Skjelja Melk og Kjøtt DA, 7710 Sparbu.

Foto: Turi Nordengen.

Status enkeltgener

Hele 12 av de 24 NRF-eliteoksene er kollete. Av disse er to homozygot kollete, som vil si at disse kun får kollete avkom. Disse to er 12244 NR Solheimen-PP og 12254 NR Hultgren-PP.

Fire av oksene er bærer av B-varianten av kappakasein, som har gunstig innvirkning på osteutbytte. 12236 NR Melsom-ET er homozygot for B-varianten, og alle avkom etter denne får derfor med seg B-varianten. 12278 NR Volsvangen er bærer av den uønskede E-varianten.

Det er ingen okser i utvalget som er bærere av BTA8H, BTA12, AH1 Dette er mutasjoner som påvirker fruktbarhet/dødfødsler.

Opplæring av nye Geno-kontakter

Det blir arrangert Teams-møte med opplæring for nye Geno-kontakter onsdag 12. april kl. 10 – 11. De nye Geno-kontaktene får en egen e-post med innkalling til det digitale møtet.

Meld deg på og bli med på Storfe 2023

Storfekongressen Storfe 2023 arrangeres på Gardermoen 9. – 10. november 2023. Kongressen har et spennende program og har blitt en møteplass for aktive storfeprodusenter, rådgivere, fagpersoner og tillitsvalgte i landbruket. Her har du mulighet til å få to innholdsrike dager både faglig og sosialt.

Arrangementkomiteen har klart å holde prisen på omtrent samme nivå som for Storfe 2019.

Prisen for full pakke er:
Enkeltrom kr. 3889,- per pers.
Dobbeltrom kr. 3524,- per pers.

På www.storfe2023.no kan du lese om hva som er inkludert i prisen, få innsyn i programmet og melde deg på. Det er også mulig å følge med på informasjon om kongressen på facebook.com/storfe2023.

Fire kurs i den digitale Storfeskolen

Storfeskolen er et digitalt utdanningstilbud innen fruktbarhet og avl. Den er primært rettet mot melkeprodusenter, men kan også være aktuell for andre med interesse for storfe.

Fire kurs med ulike tema er nå tilgjengelig:

  • Brunstkontroll og brunstadferd

  • Dette påvirker fruktbarheten – Se mulighetene!

  • Fôring og fruktbarhet

  • Avl i egen besetning og økonomisk gevinst av avlsarbeidet

Hvert kurs består av en rekke korte foredrag. Innholdet skal være nyttig og praktisk rettet med korte videoklipp fra fjøsgulvet knyttes til hvert tema, og med mange bilder og illustrasjoner. Etter hvert foredrag kommer enkle repetisjonsoppgaver.

Kursbevis utstedes etter hvert gjennomførte kurs, og kursdeltakere som tar minst fire kurs, får tittelen Cand.KU™. Her teller også tidligere Storfeskolen-kurs du har tatt. De som oppnår tittelen Cand.KU inviteres også til omvisning på Store Ree avlsstasjon, samt middag og diplomutdeling.

Les mer på www.geno.no/storfeskolen

Husk å returnere utlånte sædbeholdere

Foto: Turi Nordengen.

I forbindelse med utsending av sæddoser utenom sædrutene er det lånt ut flere ET 11-sædbeholdere. Vi etterlyser retur av disse.

De som har en slik beholder, kan kontakte Jimmy Marken på e-post: jimmy.marken@geno.no. Han kan da kontakte Schenker og avtale retur-forsendelsen.





REDX kjønnsseparert sæd og SpermVital

På geno.no/nettbutikk finner du oversikt over okser som er tilgjengelige for bestilling av REDX kjønnsseparert sæd og SpermVital.

Les mer om eliteokseutvalget på geno.no/nyheter.