Intervjuer/Reportasjer

Maskinsamarbeid gir stor kapasitet

Når grashøstinga går for fullt trengs det tre presser som går samtidig.

Rasmus Lang-Ree

Erfaringen er at breispredning gir fin fortørking og ikke minst jevn kvalitet, sammenlignet med å tørke graset i streng.

Foto: Privat

Jørn Hallvar Eriksen og Fred Tore Fagereng gikk på landbruksskolen sammen. Senere slo de følge til NMBU på Ås. Nå er begge de to tidligere Tine-rådgiverne melkeprodusenter i Bø i Vesterålen (se reportasjer side 70 og side 76) og har siden 2020 hatt et maskin- og arbeidssamarbeid om grashøstingen. De har fått med en tredje mann på laget. Tom Henriksen er ammekuprodusent, og med hans areal har de nå totalt ca. 2 500 dekar som skal høstes. Det gir et stort areal å fordele leasingkostnadene på.

Alle har egen presse

De tre bidrar med hver sin presse i samarbeidet. Med tre presser er det ingen stor krise om det blir driftsstans på den ene. I fellesskap har de leaset butterfly slåmaskin og rive. Jørn Hallvar har en slåmaskin med crimper som brukes på små skifter. De er to om en Einböck såmaskin. En dyrehenger inngår også i samarbeidet. For ikke å glemme en fireskjærs vendeplog som foreløpig ikke har etterlatt seg en plogfure….

Breisprer

Vanligvis breisprer de så fort som mulig etter graset er slått ned og raker sammen dagen etter. De sikter mot en tørrstoffprosent på 30–40. Kommer den over 50 er det for tørt. De leier en traktor til butterfly`en og hyrer inn folk slik at de kan kjøre slåmaskin, rive og tre presser samtidig og i tillegg ha kapasitet til transport av rundballene ut av enga og på lager så raskt som mulig.

Det blir mye logistikk som krever god planlegging og fleksible deltakere for at alt skal gå så effektivt som mulig. Litt hjelper det at de klimatiske forholdene varierer nok til at graset blir høsteklart på litt ulike tidspunkt.

- Vi må tenke planlegging og neste steg konstant, og det er slutt på den tida da en kunne sitte i traktoren og kose seg under slåtten, slår Jørn Hallvar Eriksen fast.

Fred Tore Fagereng legger til at selv om det blir hektisk er det også sosialt når de driver på 7–8 mann samtidig. Vanligvis tas førsteslåtten rundt 20. juni, men noen ganger gjør været at det drar seg mot månedsskiftet og i verste fall lenger. De fleste skiftene slås to ganger.

Organisering

Foreløpig har de gjort det slik at leasingkostnader og leie av mannskap har blitt delt likt, og de har ikke ført regnskap over egne timer. Nå diskuterer de om neste skritt er å legge maskinsamarbeidet inn i et aksjeselskap.