Intervjuer/Reportasjer

Over 200 000 NRF-dyr genotypet

I midten av februar passerte Geno en milepæl. Over 200 000 NRF-dyr er genotypet siden vi startet med genomisk seleksjon. Dyr nr. 200 000 er ei kvige hos Lome Samdrift i Lomen i Valdres.

Eva Husaas

Avlsforsker i Geno

eva.husaas@geno.no

Lome Samdrift DA i Vestre Slidre kommune i Innlandet

  • Kvote: 320 000 liter

  • Kg EKM: 8423

  • Antall årskyr: 45

  • 55 kalvinger per år

  • Båsfjøs

  • Spredt kalving







Genomisk informasjon om hvert enkelt dyr sammen med all informasjon i Kukontrollen er basisen for moderne avlsarbeid. Interessen for genotyping av NRF-hunndyr i egen besetning har vært stor siden Geno begynte å tilby dette til produsenter i 2017.

Kvige fra Valdres nr. 200 000

Kvige nr. 200 000 sammen med Svein Lund i Lome Samdrift. Kviga født 13.03.22. Den er kolla og har en samla avlsverdi på 12. Far er 12136 Hauen-PP og morfar er 11923 Laastad.

Foto: Privat

Dyr nr. 200 000 er kviga 0131 hos Lome samdrift DA, som holder til i Lomen i Valdres. Samdriften har tre medlemmer der hoveddriver er Svein Lund sammen med kona, Marit Lome. De to andre medlemmene er Harald Lome og Elisabeth Ormestad.

Samdriften startet høsten 2006, og har et båsfjøs med om lag 320 000 liter i kvote. De har fullt påsett og fôrer i tillegg opp om lag 15 oksekalver til slakt. De har spredt kalving og har i tillegg om lag 16 kyr på stølen hvert år.

GS-tester alle kvigekalver

Svein er veldig avlsinteressert, og forteller at de har som mål å GS-teste alle kvigekalver i besetningen. De bruker Geno avlsplan, og har besøk av avlsrådgiver to ganger i året. Hvilke egenskaper de vektlegger mest i besetningen varierer noe, men i hovedsak jur og bein. De prioriterer også kollete okser.

De har benyttet avlsrådgiver siden oppstarten av driften, og Svein forteller at det er veldig nyttig å ha en sparringspartner på avl, som kan se på besetningen med nye øyne. De har også brukt noe REDX, men var litt uheldig med første avkom, som ble en oksekalv. De har imidlertid vært litt mer heldig i etterkant og fått flere flotte kvigekalver. De har også noen REDX-doser med 12222 Skoien som de er veldig spente på resultatet av.

Lome - gården hvor melkeproduk­sjonen foregår hos Lome Samdrift.

Foto: Privat.

Fakta om GS-testing

Ved genotyping leses det av mer enn 50 000 markører på arvematerialet (DNA-et). Informasjonen settes sammen med tilsvarende genotype-­informasjon fra andre slektninger og all annen informasjon vi har om dyret i Kukontrollen.

Genotyping av mange dyr betyr økt sikkerhet på indeksen for de ulike egenskapene og vi kan selektere sterkere. Slik øker vi den genetiske framgangen på NRF. Men genotyping må kombineres med data fra Kukontrollen for å beregne en avlsverdi med høyest mulig sikkerhet.

Dyr som er genotypet får sikrere avlsverdier, og dette gir et godt grunnlag for avlsplan­legging i egen besetning.

Genotyping øker avlsframgangen i popula­sjonen fordi generasjonsintervallet kortes ned, og en okse kan tas i bruk i semin så snart den er kjønnsmoden.