Organisasjon

Nytt fra forsyningskjeden

Embryoproduksjon - Vårt kraftigste tiltak for å øke avlsframgangen for NRF
Bjørn Rønning

Leder produksjon i Geno

bjorn.ronning@geno.no

Faglederne i forsyningskjeden. Fra venstre Frida Sandvik Våset, kjønnssepareringslab, Karolien Desmet, embryolab og Nina Hårdnes Tremoen, konvensjonell lab.

Foto: Oda Christensen.

Embryolaboratoriet

I disse dager produserer vi embryo med både MOET (tradisjonell teknologi) og OPU/IVP-teknikk (eggceller hentes ut fra eggstokk og befruktning skje i laboratoriet). I fjor produserte vi mer enn 2 000 embryo fra MOET. I tillegg har vi drevet med opplæring av veterinærer på OPU og laboratorieingeniører på IVP lab. Våre to dyktige laboratorieingeniører har produsert 70 embryo på IVP lab i fjor og hittil i år 42 embryo. Vi forventer en økning på embryo fra IVP produksjon i år. For å nå det målet skal vi styrke vårt embryoteam med en veterinær.

OPU/IVP produksjon er veldig viktig for å redusere generasjonsintervall. Vi har for eksempel produsert i februar 10 IVP embryo fra kvige 80536 da hun var bare 8 måneder gammel. Samtidig har vi opplæring av ansatte fra konvensjonell lab for å styrke kapasitet på lab og ha mer kunnskap/fleksibilitet på tvers av avdelinger på Store Ree.

I februar har vi fått besøk fra flinke fagfolk fra NMBU for å gå gjennom fôringsstrategi for kvigene. De var imponert om den jobben vi gjør på Øyer og Store Ree og vi var veldig fornøyde å få bekreftelse på det gode arbeid som gjøres i fjøsene.

Fokus på leveransedyktighet og kvalitet i sædproduksjonen

Konvensjonelt laboratorium

På konvensjonelt laboratorium på Store Ree er det tre fast ansatte, og det produseres konvensjonelle doser og SpermVital-doser. I 2022 ble det produsert i overkant av 1 million doser. Effektiviteten i produksjonen ble betraktelig forbedret i løpet av forrige år, da CASA (computer assisted semen analysis) ble tatt i bruk på innkommende kvalitetskontroll i fjøset. Dette betyr mindre kassasjon etter prosessering på laboratoriet.

Kjønnssepareringslaboratorium

I 2022 har det blitt jobbet med godt med kvalitet og øking av produksjonsvolum for å kunne tilfredsstille etterspørselen i markedet. Bruker vi tallene for ikke-omløp 56 dager som referanse, så ser vi at vi har oppnådd veldig god kvalitet. Det har blitt produsert både X- og Y-sæd i løpet av året. Det ble innført tre-skift i mars, og vi har økt kapasiteten betydelig. Laben har i dag totalt 15 ansatte. Det ble produsert over 300 000 godkjente strå 2022. Dette betyr vi har gode lagre og produksjonen legges nå opp ut fra behov i markedet.

Begge sædlaboratoriene leverer godt på både volum og kvalitet. Vi er stolte av å kunne si at våre dyktige medarbeidere på laboratoriene er forberedt til å ta en vekst i markedet.