Organisasjon

Geno Inspiria

Står fellesskap og samarbeid for fall?

Nettopp nå er det viktigere enn noen gang at vi står sammen.

Kristin Malonæs

Administrerende direktør i Geno

Oppsplitting, salg og børsnotering er ikke løsningen på problemene Nortura står oppe i. Nå er det viktig at eierne tror på fellesskap og samarbeid og blir med på kraftløftet som trengs for et fortsatt bondeeid kjøttsamvirke.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Norske storfebønder har en unik tradisjon for å jobbe sammen, skape og ta eierskap til virksomhetene i hele verdikjeden for matproduksjon. I over 100 år har de stått sammen, de har satt seg ambisiøse mål, tatt modige valg og gått foran på mange områder. Dette har gjort at flere av de bondeeide selskapene i Norge i dag er verdensledende innenfor det vi jobber med. En posisjon som vi utnytter og videreutvikler til det beste for norsk verdiskaping.

Presset mot matproduksjonen øker

Vi har nå kommet inn i en brytningstid hvor presset på alle ledd i matproduksjonen stiger. Klimakravene er enormt store innenfor vår sektor, lønnsomheten er utfordrende og kravet om løsdriftsfjøs fra 2034 er bare noen eksempler på dette presset. Samtidig ser vi at statens vilje til å stille opp og avlaste de store investeringene som må gjøres ikke svarer opp behovet tilsvarende.

Fortsatt fellesskap og samarbeid er helt avgjørende

Utfordringene i industri- og forbrukerleddet av kjøttproduksjon kjenner Nortura godt på kroppen om dagen. Det florerer av meningsbærere og rådgivere på hva som vil være riktig vei for selskapet. Oppsplitting, salg og børsnotering er noen av forslagene. En kan spørre seg om det er noen vits i å stå sammen lenger. Skal vi ikke bare gå hver til vårt og redde vårt eget skinn ut fra de utfordringene vi står i? Jeg mener svaret er nei, og at fortsatt fellesskap og samarbeid er helt avgjørende for at vi skal lykkes fremover.

Geno og Tyr tror på fellesskap og samarbeid

Storfebøndene i Norge eier hver sine avlsselskaper, gjennom dette eierskapet er det bøndene selv som definerer avlsmålet. Fellesskap, langsiktighet og ansvarlig avl har vært grunnmuren i dette arbeidet i snart 90 år. I Geno og Tyr utreder vi nå om vi skal slå våre krefter sammen for å møte fremtiden på en enda sterkere måte. Vi tror på fellesskap og samarbeid. Jeg håper at eierne av Nortura gjør det samme, og blir med i det kraftløftet som trengs for et fortsatt bondeeid kjøttsamvirke.