ANIMALIA – Fagsenteret for kjøtt

Nytt fra Storfekjøttkontrollen

Redigert av
Mina Klaseie

mina.klaseie@animalia.no

Avlsplan for krysninger lansert

I sommer ble det lansert avlsplan for krysningsdyr i Storfekjøttkontrollen. Avlsplanen er laget i tett samarbeid med avlsavdelingen hos Tyr. Den første avlsplanen vi lanserte i vår var beregnet for reinrasa dyr (minimum 75 prosent rasereine) og for bruk av okse av samme rase som mordyret. Nå kan altså besetninger med krysningsdyr også ta i bruk en egen avlsplan. Den ligger som et eget menyvalg under Rapporter. Avlsplanen gir muligheter for å leke seg med ulike raser, prioritere utvalgte egenskaper på mordyra, semin og så videre. Vi anbefaler at du leser brukerveiledningen før du setter i gang slik at du får en oversikt over hvordan avlsplanen er bygd opp. Brukerveiledningen finner du på knappen Hjelp oppe i høyre hjørne. Har du spørsmål eller tilbakemeldinger på hvordan avlsplanene kan bli bedre? Ta kontakt med avlsavdelingen hos Tyr eller brukerstøtte Animalia.

Personalendringer

Mina Klaseie gikk ut i svangerskapspermisjon 1. september. Kristin Bruun fra Vestby er ansatt i et ettårig vikariat og begynte samme dato. Hun har mastergrad fra NMBU innen etologi med temaet sosiale interaksjoner hos drektige geiter. Hun har i tillegg tatt PPU (praktisk pedagogisk utdanning). Vi ønsker Mina lykke til med familieforøkelsen og Kristin velkommen til oss.

Vei kalvene ved avvenning

Har du mulighet for å veie kalvene i din besetning er det et svært godt tidspunkt å gjøre det i forbindelse med avvenning. Hvis du ikke har vekt, vil det å måle brystomfanget ved hjelp av et målebånd gi deg en rettesnor. Brystmål er en mer usikker måte å finne dyrets vekt på, men det er bedre enn ingenting. Avvenningsvekten blir for de fleste en såkalt 200 dagers vekt. Den er nyttig for å vurdere hvordan mødrene produserer, og i den sammenheng se på hvilke dyr man ønsker å satse videre på eller utrangere. Resultatene kan du studere under Rapporter > Avdråttsliste eller Vektlister. Avdråttsliste viser mordyras produksjon, mens Vektlister består av en vektliste og en tilvekstliste.

Gjennomfør drektighetskontroll

En drektighetskontroll ved innsett er lurt for å kunne utrangere tomme kyr. Drektighetskontrollen registreres i Storfekjøttkontrollen og kan brukes som søkekriterie på Noteringsliste kalving.

Foto: Animalia/Grethe Ringdal