GENO Medlemsinfo

Om ombyggingen av venteoksefjøsene

Redigert av
Eva Husaas

eva.husaas@geno.no

Det var Ole Nyhus i Geno som leide inn den første oksen i elitefjøset på Store Ree i 1980, og også han som leide den siste oksen ut derfra nå. Se flere bilder i artikkelen om «Oksene på plass»

Foto: Marit L. Ruud

Som følge av omleggingen til nytt avlssystem i 2016 har ikke Geno lenger venteokser. Styret vedtok derfor i 2016 å bygge om ett av venteoksefjøsene til eliteoksefjøs.

Ombyggingen gir en kapasitet på ca. 80 plasser per fjøs. Vi har bygget ut ett fjøs i første omgang. Kjøttfeoksene blir flyttet fra Hallsteingård og kommer heretter direkte til Store Ree når aktiviteten på Hallsteingård legges ned. Det er også viktig at Geno har tilstrekkelig kapasitet for den økningen vi ser i eksportsalget.

Vi utfører en 1.-gangs fortynning av sæden i et nytt laboratorium i tilknytning til elitefjøset. Deretter sendes sæden opp til laboratoriet oppe på gården for videre prosessering. Vi beholder laboratoriet og ekspedisjonen slik det er på Store Ree i dag. Vi har nå tolinjers kapasitet tvers igjennom hele prosessen.

Bufferfjøset benyttes fortsatt til dyr som trenger spesielt tilsyn og til ut-karantenering og klargjøring av okser til slakt. Det betyr i praksis at Nortura sin bil ikke kjører inn på anlegget.

Fjøset har to sæduttaksrom, noe som muliggjør et visst miljøskifte dersom dette er påkrevd.

På grunn av smittevern er det ikke mulig for besøkende å se oksene eller å se sæduttak slik som tidligere.