Vi i TINE

Vi i TINE

Redigert av
Ann Christin Slettvold

Ann.Christin.Slettvold@tine.no

Nominasjon til Sølvkalven 2017

Sølvkalven er en utmerkelse som annethvert år gis til personer som spesielt vektlegger god helse og velferd hos storfe i en sunn og økonomisk bærekraftig storfeproduksjon. Prisen skal også formidle at landbruket har god dyrehelse og dyrevelferd som et prioritert arbeidsområde.

Prisen er todelt, hvorav den ene går til en produsent. Den andre tildeles annen person som har arbeidet spesielt for å fremme god helse og velferd hos storfe.

Nominasjonsperioden for Sølvkalven 2017 startet 1. sep­tember og varer til 1. november. Vinnerne bekjentgjøres og utdeles primo 2018.

Dersom du vet om verdige kandidater allerede nå, ikke nøl med å nominere! Lenke til nominasjonsskjema finner du på medlem.tine.no og storfehelse.no

Deilig å bli kvitt papirarbeidet

Lyngdølen Ole Tom Stokkeland (39) har vært digital regnskaps­kunde i et år. Han sier den største fordelen er å bli kvitt papirarbeidet. – Tidligere fikk jeg noen fakturaer på e-post, noe på papir og noe som e-faktura til nettbanken. Nå har jeg fått samla alt på en plass, og sparer mye tid.

– Jeg slipper å taste lange kid-koder eller skanne bilag. Betalingsløsningen er like enkel som beskrevet, og jeg har full tilgang til alle bilaga.

Stokkeland driver melk- og kjøttproduksjon på Kvås i Lyngdal. Han driver også campingplass, og syntes det gikk med mye tid til papirarbeid. – Det er mye som skal dokumenteres hele året. – Alt som kan digitaliseres gir meg bedre oversikt, så det hilser jeg velkommen, sier Stokkeland. Han har vært regnskapskunde ved Azets i Lyngdal siden han overtok gården for 11 år siden. – Da min regnskapsfører gav meg tilbudet før sommerferien i fjor, var jeg klar til å være med å forenkle regnskapsproduksjonen.

Oppfølging fra TINE-rådgiver

Stokkeland har hatt besøk av AgroSmart-rådgiver Jonny Fjukstad fra TINE. – Så langt har vi jobbet med ny driftsplan, men til høsten vil vi se på regnskapstallene koplet mot produksjonen. Det at regnskapet er oppdatert til enhver tid, gjør at jeg kan utnytte dataene effektivt, sier Stokkeland. – Jeg utfører vanligvis betaling og ser i regnskapet en gang i uka, og da bruker jeg å gjøre dette på pc-en.

Svarer til forventningen

– Både brukervennlighet og oversikt er topp. Det er et enkelt oppslagsbilde der jeg kan huke av bilaget til betaling. Jeg kan styre både beløp og betalingsdato selv, sier Stokkeland. Les mer om Stokkelands erfaringer og økonomisk regnskapsoppfølging på medlem.tine.no og agrosmart.no

TINE Bedriftsstyring PLUSS – ny melkeprognose med automatisk utrangering

Vi har nå gjort tilgjengelig en BETA testversjon av ny mjølkeprognose buskap, der prognosen også foreslår hvilke kyr og kviger som bør utrangeres, og når. Vi håper du vil teste den ut og gi oss din tilbakemelding.

Forslagene til utrangering tar hensyn til fjøsplass til mjølkekyr og til kvotetilpasning, samt verdi-vurdering av den enkelte ku/kvige. Nykalvet og høydrektige dyr er unntatt fra utrangering. Du kan fritt fjerne, legge til eller endre de foreslåtte utrangeringene, akkurat som før. I så fall vil programmet huske dette til neste gang, og kun automatisk utrangere øvrig buskap.

Denne testversjonen og ligger under «Styring og planlegging/Prognoser» på medlem.tine.no.

Mjølkekyr

Rangering av mjølkekyrne gjøres på seks ulike områder: avdrått, fruktbarhet, celletall, mastitt, fett- og proteinprosent i mjølka. De ulike områdene er vektlagt på grunnlag av antatt økonomisk verdi. Den enkelte ku sitt bidrag på hvert av områdene beregnes, og summeres. Summen uttrykker kuas «verdi-indeks» i kroner på rangeringstidspunktet. Mjølkekyrne kan sorteres innbyrdes etter verdi-indeks. Automatisk utrangering i mjølkeprognosen vil utrangere den antatt minst verdifulle kua først.

Kviger

Rangering av kvigene er kun basert på avlsverdi og fruktbarhet.

«Rangering mjølkekyr» og «rangering kviger»:

  • viser samtlige mjølkekyr/kviger i rangert rekkefølge (på dagens dato)

  • viser det enkelte dyr økonomiske bidrag på de ulike delområdene

  • sorterer dyra etter verdi ved klikk på valgt kolonne-overskrift

Vi ønsker tilbakemeldinger

Kommentarene dine er viktig for oss i videre arbeid med å forbedre disse tjenestene. Send oss gjerne dine tilbakemeldinger til medlem@tine.no eller bruk «brev»-knappen i dyrelista (helt til høyre i skjermbildet på innlogget side).