Helse

Velferd på fjøset

Mye frisk luft, nok plass ved fôrbrettet og god kukomfort mener veterinær og rådgiver Teun Sleurink i Dairytuner er de viktigste faktorene for å lykkes med høy avdrått på kyrne.

Rasmus Lang-Ree

Tekst og foto

rlr@geno.no

Underfôring mente rådgiver og veterinær Teun Sleurink var hovedproblemet i kalveoppdrettet.

Rådgiver og veterinær Teun Sleurink, opprinnelig nederlender, men med rådgivererfaring fra flere land, kom med klare meldinger om dyrevelferd under EDF-kongressen i Praha. Forsøk i Spania har vist forskjell på 13,2 kg melk pr. ku pr. dag mellom besetninger der kyrne fikk eksakt samme fullfôr. Forklaringen summerte Sleurink opp i ABC: Air (luft), Bunk capasity (plass ved fôrbrettet) og Comfort (komfort).

Brede tverrganger

– Det er ikke kraftfôret, men en velfungerende vom som gjør at kua kjenner seg vel som gjør at hun besøker melkeroboten, sa rådgiver og veterinær Teun Sleurink.

Store nok vannkar i brede tverrganger (minimum fire meter) og ingen blindganger, mente Sleurink var viktig for å ivareta de lavere rangerte kyrne. Det skal være minst ni cm drikkekarplass pr. ku, og drikkekarene må ikke monteres for høyt opp fra gulvet. Tradisjonelle små drikkekar som er vanlig i båsfjøs kalte han bare «shotteglass», som ikke hadde noe i et løsdriftsfjøs å gjøre.

Atferd

Målet må være at kyrne skal ligge i båsen i 12 timer i døgnet. Der det melkes i melkegrav er det viktig at det ikke går mer enn 45 minutter fra kyrne hentes til de er tilbake igjen etter melking. Komfortable liggebåser er en forutsetning for nok liggetid, og storferådgiveren var krystallklar på at sand er bedre enn alle andre strømaterialer. Sleurink var like klar på at 4,5 grader celsius er den ideelle temperaturen for ei ku. Kyr er flokkdyr og han argumenterte for å stenge kyr ute fra flokken så lite som mulig. – Utestenging fra flokken er smertefullt for kua!

Gi kalvene nok melk

Hovedproblemet i kalveoppdrettet er ifølge Sleurink at vi ikke gir de nok mat. Han anbefalte fri tilgang til syrnet kald melk etter råmelksperioden og en daglig tilvekst på 1 200 gram. For kyrne er det avgjørende at det er nok plass ved fôrbrettet. 65 centimeter pr. ku mente han var et minimum.