Helse/Fruktbarhet/Dyrevelferd

Brunsten i bilder

Brunsten deles inn i tre faser; forbrunst, brunst og etterbrunst. Brunsttegna er både fysiske og psykiske. Illustrasjonene nedenfor samler brunsttegn du kan forvente å finne innen hver fase.

Anne Hege Hunskaar Tajet

Veterinær/kursansvarlig i Geno

anne.hege.hunskaar.tajet@geno.no

Forbrunst

Intens rauting er en tydelig beskjed om at det er brunst på gang, men en kan ikke beregne insemineringstidspunkt ut fra dette.

Kjønnsleppene blir mer hovne og røde gjennom forbrunsten, og du kan se seigt, grått slim. Etter hvert blir det klarere, men ikke trådtrekkende før i brunsten.

I forbrunsten øker aktiviteten gradvis. Kjevehviling og hodelek er typiske brunsttegn som ofte sees i brunstgrupper mot slutten av forbrunsten og i brunsten.

Hormonet som gir brunstsymptomene, er østrogen. Cellene i livmorhalsen har østrogenreseptorer i cellemembranen, og når hormonet fester seg her, produserer de slim. I andre celler er det østrogenreseptorer i cytoplasma, og østrogen som fester seg her, gir opphav til alle de psykiske brunsttegna.

Brunst

Aktiviteten øker gradvis, og i løsdrift eller på beite vil en ofte se brunstgrupper. Dyr i forbrunst gir mange brunsttegn og mottar færre, mens dyr i brunst mottar flere tegn enn de gir. Riding skjer mot slutten av forbrunsten og gjennom hele brunsten. Ei ku i brunst både står og rir.

Brunstige dyr står ofte når andre ligger og følger deg med glansfullt blikk.

Når slimet er klart og trådtrekkende, er det riktig tid for inseminering. Av og til kan det henge helt fra vulva og ned til bakken.

Hodeknuffing er vanlig under brunst.

Ferske hudavskrapninger på halerota kan vise at kua nylig har vært ridd på.

Snusing, slikking og flehmen forekommer ofte under brunst. Om en ikke ser slikking, er det lurt å være obs om du registrerer slikkemerker.

Ei ku i brunst vil ofte løfte halen og senke lenda om du stryker den over ryggen.

Hvor kraftige brunsttegna blir, er avhengige av om kua er tilfreds og har det bra. Er det mangel på energi, lys eller mineraler, eller kua er engstelig eller har smerter, blir østrogensignalet svekket eller overdøvet av andre signalstoff i kroppen.

Det er ikke alltid like mye slim å se. Vær oppmerksom på slimspor på halen.

Slimhinnen i vulva er rødlig og fuktig.

Brunstlengde

NRF: Gjennomsnittlig 18 timer

Holstein: ca. 6 timer

Krysningsdyr: ofte over 18 timer

Brunsten er lengre på beite og på gummispalt enn på glatte gulv.

Etterbrunst

I etterbrunsten blir slimhinnen blekere og hevelsen i vulva avtar.

55 prosent av kyr og 85 prosent av kviger blør 1-2 døgn etter avsluttet brunst. Blødning ser vi kun etter ordentlig brunst, ikke etter mellombrunster. Derfor er dette et nyttig tegn å notere seg.

Riktig insemineringstidspunkt er siste halvdel av brunsten og første del av etterbrunsten. For NRF, fra 9 timer etter brunststart til 6 timer etter brunstslutt. Brukes kjønnsseparert sæd, blir resultatet best med inseminering enda seinere i brunst/etterbrunst. Utfordringen er å vite når brunsten starter! Med fire daglige brunstrunder oppdages 70-80 prosent av brunstene. Med aktivitetsmåler eller progesteronmåler har du døgnvakt for brunstkontroll, og inseminasjonstidspunkt blir enklere å bestemme.