Forskjellig

Tine

Redigert av
Unni P. Christensen

Hvordan kan Jarlsberg forebygge folkesykdom?

Du har kanskje fått med deg at forskere går vitenskapelig til verks for å finne ut om Jarlsbergosten kan forebygge benskjørhet? Funnene så langt vekker begeistring verden over.

Nå kan du lytte til en av våre podcaster hvor vi har tatt en prat med Helge Einar Lunde, forskeren og legen bak Jarlsbergstudien. I tillegg har vi med oss vår egen Anne Cathrine Whist, direktør for produksjon, produktutvikling og forskning i TINE. Hør podkastepisoden hvor vi dykker ned i Jarlsbergstudien og blir mer kjent med hvordan den unike osten kan bedre beinhelsa til deg og meg.

Podcast om Jarlsbergstudie.

Om lag 300 000 rammes av benskjørhet (osteoporose) i Norge.

Det er kanskje ikke så rart at studien vekker oppsikt når vi vet sykdommen påfører samfunnet store kostnader for samfunnet og ikke minst lidelser for de som blir rammet. Folkehelseinstituttet anslår at mellom 240 000 og 300 000 nordmenn har osteoporose.

Høster mye oppmerksomhet og anerkjennelse

Studien ble publisert av det anerkjente medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ) i august i fjor,og har i løpet av den korte tiden blitt den nest mest leste helse- og ernæringsartikkelen i 2022. Nyheten om funnene er plukket opp av en rekke internasjonale medier som The Guardian, Daily Mail og International Business Times og ble omtalt både hos NRK, Dagbladet, Nettavisen og flere lokalaviser her hjemme.

Podcasten kan du høre via podcastappene på telefonen din eller via våre nettsider, medlem.tine.no. Der ligger også alle våre andre podcaster som tar for seg mange relevante temaer innen melkeproduksjon.

Husk å registrere fellesbeite og seterflytting

­På medlem.tine.no har vi laget en samleside med info om registrering og endring av fellesbeite, samt hvordan du melder endring i hentested, melder inn fordeling av melkemengde for deltagere i fellesbeitet mm.

Denne samlesiden finner du under toppmenyen «Gård og drift» på medlem.tine.no. Der finner du info om hvordan du steg-for-steg registrerer fellesbeite eller oppdaterer og endrer fellesbeitet fra i fjor.

Prosessen har tre trinn:

a) Registrere eller b) endre/oppdatere fellesbeite

Melde endring av hentested for melk

Registrere fordeling av levert melk fra fellesbeitedeltagerne

Du må være innlogget for å gjøre disse registreringene. Når du er logget inn, kan du til enhver tid se eller registrere/endre dine fellesbeiter under menypunktet «Registrere og endre data».

Hjelp oss å unngå ekstrakjøring

Vi ber om at flytting av hentesteder samordnes mest mulig mellom fellesbeitedeltagerne slik at vi unngår ekstrakjøring, og at henting fra nytt sted starter på samme dag som melka vanligvis leveres på. Dette gjelder også ved flytting hjem fra fellesbeitet. Endring i hentested meldes inn via eget skjema på nettsiden eller via TINE Medlemssenter. Husk at fristen er 14 dager før første melkeleveranse fra nytt hentested

Samleside for fellesbeiteregistrering

Klargjøring av melkeanlegg

Vi minner om at du sikrer gode atkomstforhold, og at melkerom og driftsforhold for gårdstanken er i henhold gjeldene regelverk. Husk at et melkeanlegg og gårdstank som står i ro en hel vinter, kan føre til at viktige komponenter ikke fungerer som de skal.