Tema: Beite
Serie om velferdsindikatorene som vurderes i dyrevelferdsprogram-besøket

Utendørs mosjon

Dyrevelferdsprogrammet for storfe (DVP) har også et intervjubasert spørsmål som angår rutiner for beiting og utendørs mosjon. «Er det gode rutiner for utendørs mosjon?»

Annie Haavemoen

Spesialveterinær HT Storfe/Animalia

a.haavemoen@animalia.no

Åse Margrethe Sogstad

Spesialveterinær HT Storfe/Animalia

ase.sogstad@animalia.no

Forskningen viser at tilgang til beite øker sannsynligheten for bedre velferd hos storfe.

Foto: Annie Haavemoen

Forskrift for hold av storfe sier at «Driftsmåter skal legges til rette slik at de gir storfe gode muligheter for fri bevegelse, mosjon og naturlig atferd. Storfe skal sikres mulighet for fri bevegelse og mosjon på beite i minimum 8 uker i løpet av sommerhalvåret.» Fra 2024 er denne perioden utvidet til 16 uker for storfe oppstallet på bås, eller minst 12 uker om naturgitte forhold ikke ligger til rette for en lengre periode. I tillegg skal dyrene også sikres mulighet til fri bevegelse og mosjon resten av året. Unntak fra regelen er ukastrerte okser over 6 måneder.

Beiting gir bedre velferd

Vegetasjon gir mulighet for skygge på en varm sommerdag.

Foto: Annie Haavemoen

Beiting er generelt positivt for dyrevelferden, om beitedriften er god. Fri bevegelse utendørs og helst med tilgang på friskt beitegras gir mulighet for naturlig ete- og hvileatferd. Økt bevegelse gjør kroppen mer robust, og mindre utsatt for sjukdom. Det generelle smittepresset utendørs er lavere på grunn av større avstand mellom dyrene og ubegrenset tilgang på frisk luft. Dyra vil også ha mulighet til å gruppere seg etter rangorden og unngå negative interaksjoner, som igjen gir økt trivsel.

Både i Europa og USA er helårs oppstalling av storfe økende. Dyrevelferdsforskere og publikum ytrer bekymring for at helårsdrift uten beitetilgang påvirker dyrevelferden. Undersøkelser viser at storfe på beite har færre og lengre liggesekvenser, noe som indikerer at dyra er mer komfortable med liggeunderlaget og er mindre rastløse. Liggeatferden er også mer synkron utendørs; hele flokken velger ofte å ligge samtidig. Disse resultatene indikerer at beite gir en mer bekvem liggeplass, og at konkurransen om liggeplass er noe lavere enn innendørs. I tillegg vet man at kyr på beite beveger seg mer, noe som gir bedre fysisk helse. Kyr som er ute er mer aktive, viser mer sosial atferd, er mer nysgjerrige og viser mer positiv og «lekende» atferd. En kan derfor konkludere med at tilgang til beite øker sannsynligheten for bedre velferd hos storfe.

Positive helseeffekter

Flere undersøkelser har vist at melkekyr med tilgang på beite er mindre utsatt for en rekke sjukdommer. Her kan nevnes både kronisk og akutt mastitt, halthet, børbetennelse, tidlig fosterdød, tidlig utslakting og dødelighet. Beite kan også føre til bedre klauvhelse på grunn av tørrere, reinere og mjukere underlag.

Potensielle utfordringer

Selv om risikoen for en rekke sjukdommer er lavere ved beiting, er det også noen utfordringer som kan oppstå.

Parasitter i beitet

Parasittproblemer ved høyt smittepress kan føre til nedsatt tilvekst, sen innkalving, og i verste fall mer sykdom og økt dødelighet. Dette utslaget vil være størst hos kviger og 1. laktasjonskyr, og resultatet blir redusert ytelse.

Varmestress

Varmestress er på verdensbasis en av de viktigste stressfaktorer hos kyr i produksjon. Det er derfor viktig med vanntilgang og mulighet for skygge. Erfaringen er at varmestress, insektplage og tilgrisede jur gir høyere celletall og mer mastitt. Allerede ved temperaturer på rundt 20 OC ses varmestress hos kyr, avhengig av deres ytelsesnivå. Synlige tegn på varmestress er endret atferd. Dyra blir inaktive, søker skygge og vind, får økt pustefrekvens og svetter. Etelysten faller, og dermed også ytelsen. Ved lengre varmestress påvirkes også reproduksjonen i form av svakere brunster og lavere drektighetsprosent. Tilgang til skygge og friskt drikkevann er av stor betydning for velferden på varme sommerdager.

Klauvlidelser

Vått og opptråkket uteområde disponerer for klauvsjukdom.

Foto: Åse Margrethe Sogstad.

Dersom dyra blir stående i gjørme er også huden i klauvspalten lettere gjennomtrengelig for skarpe gjenstander, noe som kan bane vei for infeksjoner og resultere i smertefulle klauvlidelser. Spesielt areal rundt drikkevannskilder og fôrplass er utsatt. Dersom det ikke er tilgang til egnede og tråkkfaste arealer, kan det fort oppstå problemer. Fellesbeite på sommeren kan være en fin måte å utnytte ressursene på, men da er det viktig å være bevisst på smittestatus til de andre besetningene, som kan være en stor risikofaktor.

Om beitet har ubalanse i pH eller høye kaliumverdier som gir lavt magnesiumopptak, kan en risikere graskrampe. Det er også en risiko for planteforgiftning og forgiftning fra eksempelvis blybatterier på beiter som ikke er ryddet.

Vurdering av indikatoren i DVP

Kalvene skal også ut om sommeren.

Foto: Annie Haavemoen

I dyrevelferdsprogrammet er denne indikatoren et intervjubasert spørsmål. Det er derfor et tillitsbasert spørsmål, hvor det forventes at produsenten beskriver rutiner for beiting og utendørs mosjon så godt som mulig. Ved besetningsbesøk i sommersesongen vil det være naturlig å observere beiting direkte. Mange slipper storfe på beite i utmark. I disse tilfellene er det selvfølgelig ikke mulig å gjøre direkte observasjon, og man er avhengig av produsentens opplysninger. For å oppnå score 1 skal alle dyr i besetningen ha tilgang til godt tilpassede beitearealer eller arealer for utendørs mosjon i tilstrekkelig antall uker. Score 2 settes når kravet om beitetid oppfylles, men fasilitetene har forbedringspotensialer, og score 3 skal settes når kravet ikke er oppfylt.

Mange registreringer av utvidet beiteperiode i DVP

I DVP er det mulig å registrere ekstratiltak utover regelverk som gir økt velferd. Til nå er «utvidet beiteperiode» registrert i nesten 6 500 besetninger. Det betyr at mer enn 60 prosent av de besøkte storfeprodusentene oppgir at en eller flere dyregrupper i besetningen beiter lengre enn kravet.

Gangarealer ut til beitet må være tråkkfaste og godt drenert.

Foto: Annie Haavemoen