Forskjellig

Q-bonden

Redigert av
Heidi Stenseng

Q-Meieriene lanserer klimamelk

I september lanserer Q-meieriene klimamelk fra kyr i løsdriftsfjøs, sier prosjektleder Camilla Baustad i Q-Meieriene. Hun forteller at ved hjelp av fôrtilskuddet Bovaer, reduserer Q-Meieriene sitt klimaavtrykk (CO2-utslipp) på den nye melken med hele 25 prosent. Det tilsvarer 14 000 tonn av det totale CO2-utslippet hele Q-Meieriene står for. Bovaer virker ved at den holder nede enzymet som utløser metanproduksjon i kuas fordøyelsessystem. Det virker umiddelbart og brytes ned uten å påvirke melkekvalitet eller ytelse. Produktet er utviklet av DSM i Nederland, som i over 10 år har forsket på og utviklet Bovaer gjennom 60 gårdsforsøk i over 18 land på 4 kontinenter.

- Vi starter med produksjon i Gausdal, med melk fra tre løsdriftsgårder med til sammen 220 kyr, forteller Baustad videre. Målet er å gi dette fôrtilskuddet til alle våre 14 000 kyr innen tre år.

- Å oppmuntre oss selv og andre til matredding er en prioritert Q-oppgave, og derfor deler vi også ut Matredderpris til enkeltpersoner og organisasjoner som gjør en ekstra innsats, sier Q-sjefen Kristine Aasheim. - Engasjementet rundt matredding og bærekraft, inspirerte oss til å sette ambisjonen om å bli et klimapositivt meieri innen 2030. For å nå dette målet er vi avhengig av at Q-fansen hjelper oss med løsningsforslag og tar gode valg på veien, sier Aasheim. Å redusere metanutslippet fra kyr er på dagsorden globalt, og er jammen ikke en enkel oppgave å løse. Derfor er dette en perfekt oppgave for Q, avslutter Aasheim.

I andre land snakkes det nå om å legge CO2-avgifter på matproduksjon, og vi vet at Q-fansen ønsker å gjøre gode valg. Det betyr at klimavennlig produksjon vil gi konkurransekraft fremover. Vi mener at Q-Meieriene har en viktig rolle i år drive innovasjon og utvikling i norsk meierisektor, i samarbeid med egne bønder. Konkurransen sikrer at vi maksimerer norsk melkeproduksjon, i kampen mot import.

Fra venstre prosjektleder Camilla Baustad, Kari Myhre, som er en av melkeprodusentene i Gausdal som skal produsere klimamelk, og Q-sjef Kristine Aasheim.

Foto: Q-Meieriene