Leder

Melk og kjøtt avgjørende for FNs bærekraftsmål

Rasmus Lang-Ree

Ansvarlig redaktør

rlr@geno.no

FAO (FNs matvareorganisasjon) har nylig publisert en svært omfattende rapport* som bør få stor betydning i diskusjonen om kosthold og landbrukets bærekraft. Rapporten slår fast at uten egg, kjøtt og meieriprodukter vil det ikke være mulig å nå hverken FNs ernæringsmål eller bærekraftsmål. Mat fra landdyr bidrar med helt essensielle næringsstoffer som rett og slett ikke kan dekkes fullt ut med vegetabilske alternativer.

FAO har basert rapporten på en grundig gjennomgang av tilgjengelige forskningsresultater om ernæring og bærekraft. Konklusjonen er at for å sikre tilstrekkelig med makro- og mikronæringsstoffer er vi helt avhengig av egg, kjøtt og melk. Rapporten peker blant annet på spesielle aminosyrer, langkjedede fettsyrer (cholin), jern, sink, selen, vitamin B12 og kalsium som ikke vil bli dekket med alternative produkter. Det går ikke bare på innhold av ernæringsstoffer, men også på i hvilken grad vi mennesker kan nyttiggjøre oss dem.

Rapporten slår fast at verden per nå ikke ligger an til å klare å nå FNs ernæringsmål 2025. Målene har vært å få bukt med kronisk underernæring av barn under fem år, lave fødselsvekter, anemi hos kvinner i fruktbar alder, overvekt hos barn under fem år, fedme og sjukdommer med ernæringsmessig årsak som diabetes, høyt blodtrykk, hjerte karsjukdommer og kreft. Konklusjonen er klar på at uten vesentlige bidrag av egg, kjøtt og melk i kostholdet vil disse målene aldri kunne nås.

uten vesentlige bidrag av egg, kjøtt og melk i kostholdet vil disse målene aldri kunne nås

Kyr på setring på Renndølsetra i Innerdalen sommeren 2022. Dyrene tilhører Eystein Opdøl og Jan Håvard Knee.

Foto: Turi Nordengen

FAO-rapporten er et befriende friskt pust i en diskusjon som ensidig kretser rundt metanutslipp uten å ha et bredere bærekraftsperspektiv. Hvis vi får nye nordiske kostholdsanbefalinger som vil øke matimporten på bekostning av den grasbaserte matproduksjonen viser det hvor galt det kan gå når en ikke evner å se helheten, men overfokuserer på enkeltelementer.

Men det dukker også opp andre prisverdige initiativ. Coop i Sverige har lansert en indikator for bærekraft (Coop hållbarhetsdeklaration). Via en app kan alle sjekke hvordan en matvare påvirker klima, miljø og samfunn på 10 ulike områder. Indeksen har tatt utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål. Alle matvareproduktene scores for biologisk mangfold, klima, jordhelse, vann, bekjempningsmiddel, overgjødsling, dyreomsorg/antibiotika, arbeidsforhold, lokalbefolkning og etterlevelse av lover/sporbarhet.

Detaljene i hvordan poengsettingen på hvert område fortas kan sikkert diskuteres, men det viktige er at klima bare er en 1 av 10 faktorer som legges til grunn for bærekraft. Kampen om å definere hva som ligger i bærekraft vil bli utrolig viktig for landbruket. Grasbasert matproduksjon er en biologisk prosess som vil innebære metanutslipp, samtidig som den er helt vesentlig i et bærekraftig matsystem.

Salgsveksten i første kvartal i år for fløte, helmelk, smør, rømme og ost er en gladnyhet for næringa vår. Med støtte fra FAO kan vi også stikke holdet fram og slå fast at melk og storfekjøttproduksjon er bærekraftig og helt avgjørende både for å skaffe en voksende global befolking nok og ernæringsmessige riktig mat.

* Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes, FAO 2023