Tema: Helse

Digital dermatitt – på fremmarsj i norske fjøs

Et norsk forskningsprosjekt skal øke kunnskapen om de bakteriene som forårsaker den smittsomme klauvsjukdommen digital dermatitt. Forskningsprosjektet skal undersøke hvordan miljø- og stellfaktorer påvirker forekomst og spredning hos norske melkekyr og vurdere forebyggende tiltak.

Lina Ahlén

Stipendiat, NMBU – Veterinærhøgskolen

lina_ahlen@hotmail.com

Åse Margrethe Sogstad

Spesialveterinær i Helsetjenesten for storfe

ase.sogstad@animalia.no

Terje Fjeldaas

Førsteamanuensis NMBU – Veterinærhøgskolen

terje.fjeldaas@nmbu.no

Undersøkelse av klauver.

Foto: Terje Fjeldaas

Digital dermatitt (DD) er en alvorlig smittsom hudbetennelse som gir blødende sår og/eller vortelignende forandringer i, foran eller bak klauvspalten og opp mot biklauvene. Sårene kan være smertefulle og forårsaker ofte halthet som leder til redusert dyrevelferd og produksjon. Produksjonstapet skyldes mindre melkeproduksjon, redusert fôrutnyttelse, dårligerefruktbarhet, for tidlig slakting og reduserte muligheter for omsetting av dyr.

Utvikling av sjukdommen

Utvikling av digital dermatitt er avhengig av flere faktorer som smittsomme bakterier, ugunstige miljøfaktorer og dårlig immunrespons hos vertsdyret. De viktigste bakteriene er Treponema spp. Innkjøp av livdyr innebærer en stor risiko for å overføre sjukdommen til egen besetning. Fuktige miljøer med urin og gjødsel reduserer klauvenes motstandskraft mot bakterier og gjør dem mer mottagelige for utvikling av ulike klauvsjukdomer, inkludert DD. Når sjukdommen først er introdusert i en besetning, er den vanskelig å bli kvitt. Det er derfor essensielt å komme i gang med en tiltaksplan i samarbeid med veterinær og klauvskjærer, så fort som mulig.

Utbredelsen øker i Norge

Ku med digital dermatitt og hornforråtnelse.

Foto: Terje Fjeldaas

Sykdommen ble oppdaget for første gang i Italia 1974 og har siden spredt seg til nesten alle land med industrialisert melkeproduksjon. I Danmark er sykdommen registrert i nær 100 prosent av alle melkekubesetninger. I Norge ble sykdommen oppdaget for første gang i begynnelsen på 2000-tallet. Antallet DD-tilfeller i Norge har vært begrenset sammenlignet med resten av verden, men vi ser nåen klar og bekymringsfull økning. I 2016 ble det i Kukontrollen registrert 138 besetninger med en eller flere dyr diagnostisert med DD. I november 2017 var tilsvarende tall 341 melkekubesetninger. Alt tyder på at forekomsten vil fortsette å øke hvis ikke behandling og forebyggende tiltak iverksettes.

Det er viktig å påpeke at tallene ovenfor kun er basert på registreringer i Kukontrollen. Dyr med DD i besetninger der det av ulike årsaker ikke rapporteres til Kukontrollen, blir ikke registrert. Forekomsten av DD er derfor helt sikkert mye høyere enn det tallene fra Kukontrollen viser og dessverre er ikke alle bevisste nok på risikoen ved å kjøpe inn dyr uten tilstrekkelig dokumentasjon på klauvhelsa.

Geografiske forskjeller

Prøvetaking av klauvfres etter avsluttet beskjæring.

Foto: Terje Fjeldaas

Det er ingen tvil om at noen områder sliter mer enn andre. Data fra Kukontrollen i 2016, tyder på at fylker som Nord-Trøndelag, Rogaland, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal har høyere forekomst av DD enn andre fylker i Norge. Fylker med lav registrert forekomst av DD er først og fremst Finnmark, Troms og Nordland. Fylker der klauvskjærer ikke rapporterer elektronisk har en kunstig lav forekomst. Still derfor krav til klauvskjærer om elektronisk innrapportering.

Forebyggende tiltak mellom besetninger

Akutt og alvorlig stadium av digital dermatitt i svensk besetning.

Foto: Terje Fjeldaas

Digital dermatitt på limax (godartet utvekst i klauvspalten). Såret va kjempeømt og kua sto og ristet på beinet.

Foto: Terje Fjeldaas

Minimere antall livdyrkjøp og unngå kontakt med andre besetninger. Kjøp av dyr med DD innebærer stor smitterisiko. Tidligere norsk forskning har vist at dyr med mild hudbetennelse også kan være smittet med Treponema spp. og innebære en viss risiko. Ved kjøp av dyr er det viktig å kreve en nøyaktig utfylt livdyrattest som inkluderer klauvhelsestatus på både individ- og besetningsnivå.

Dyr som skal selges bør undersøkes av veterinær og helst være fiksert i klauvboks ved undersøkelsen. Klauvene skal spyles eller vaskes slik at inspeksjon av klauvspalten er mulig. Helsetjenesten for storfe fraråder å kjøpe inn kyr fra besetninger der det er registrert DD og fra besetninger med ukjent smittestatus. Næringen og fagmiljøet har i samarbeid med Mattilsynet i Rogaland utarbeidet retningslinjer for livdyromsetning og smittsomme klauvsjukdommer hos storfe, se link under. (https://medlem.nortura.no/storfe/livdyrformidling/retningslinjer-livdyromsetning/). Profesjonelle klauvskjærere skal ha gode rutiner for reingjøring og desinfeksjon av alt utstyr mellom ulike besetninger. Det er viktig at produsentene stiller krav til klauvskjærerne og andre besøkende. Smitteslusa skal brukes av alle besøkende og de skal ta med minst mulig utstyr inn i besetningen. Det er også viktig at bøndene tilrettelegger for rengjøring av klauvboks og utstyr når klauvskjæringen er avsluttet.

Regelmessig klauvskjæring av profesjonell klauvskjærer er viktig for kartlegging og overvåking av DD. Vi anbefaler beskjæring av alle kviger og kyr over 18 måneder minst to ganger i året. Gjennom systematisk registrering av klauvsjukdommer til Kukontrollen i alle besetninger kan de frie identifiseres og beskyttes.

Nytt forskningsprosjekt

Det har blitt gjort mye forskning på DD i andre land, men den forskningen er basert på forholdene i respektive land og kan ikke direkte sammenlignes med situasjonen i Norge. For å få best mulig innsikt i situasjonen i norske fjøs har forskningsmiljøet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) tatt initiativet til forskningsprosjektet «Digital dermatitt hos norske melkekyr – en smittsom klauvsykdom som truer dyrevelferden». Prosjektet startet i august 2017 og vil strekke seg over fire år.

Alt tyder dessverre på at forekomsten av digital dermatitt bare vil fortsette å øke hvis ikke effektiv behandling og forebyggende tiltak iverksettes.

Foto: Rasmus Lang-Ree

PhD – stipendiat Lina Ahlén er ansatt i prosjektet og vil skrive en doktorgrad om digital dermatitt. Prosjektleder er førsteamanuensis Terje Fjeldaas. Prosjektet har faglig samarbeid med Veterinærinstituttet DTU i Danmark, Statens Veterinärmedisinska Anstalt (SVA) i Sverige, Tine Mastittlaboratoriet i Molde, Animalia og Norsk klauvskjærerlag.

Prosjektet blir finansiert ved FFL og JA – midler med næringsstøtte fra Tine, Geno, Animalia og NMBU. Fylkesmannen i Rogaland har bevilget midler til tilleggsprosjektet «Digital dermatitt hos melkekyr i Rogaland».

Delprosjekt 1: Forekomst og spredning

Prosjektet er delt i tre delprosjekter. I delprosjekt 1 skal Lina undersøke forekomst og spredning av DD og klauvassosiert Treponema spp. i norske melkekubesetninger. Kartleggingen vil skje ved analyse av elektroniske registreringer av DD i Kukontrollen samt innsamling og analyse av tankmelk fra ca. 120 besetninger med hensyn på antistoffer mot Treponema phagedenis. Høsten 2018 vil et spørreskjema bli sendt ut til så mange melkekubesetninger som mulig for å utrede risikofaktorer som kjøp og salg av dyr samt ulike miljø- og stellfaktorer. Genetiske studier vil bli utført i samarbeid med forsker Cecile Ødegård i Geno.

Delprosjekt 2: Undersøkelser i 21 besetninger

I delprosjekt 2 skal Lina i løpet av våren 2018, i samarbeid med sertifiserte klauvskjærere, besøke 21 besetninger med DD-problematikk for å gjennomføre halthetsvurdering, klinisk undersøkelse og beskjæring av kyr med DD. Under besøket blir det tatt vevsprøver fra DD-sår og nærliggende frisk hud samt melk- og blodprøver av kyr med DD. Med hjelp av prøvene håper man å finne svar på hvilke bakterier som er viktige for utvikling av DD i Norge. I likhet med delprosjekt 1 vil melkeprøvene og blodprøvene analyseres for antistoffer mot Treponema phagedenis og sammenhengen mellom immunstatus på enkeltdyr- og besetningsnivå blir undersøkt. Hensikten er å utrede om man i fremtiden kan bruke tankmelkeserologi til å identifisere besetninger med klauvrelatert Treponema spp.

Besetningene som deltar i prosjektet, vil få oppfølging med anbefalinger om tiltak for å redusere symptomene på DD i egen besetning og for å forebygge smittespredning til andre besetninger.

Delprosjekt 3: Effekt av rengjørings- og desinfeksjonsmidler

I delprosjekt 3 skal Lina undersøke effekten av ulike rengjørings- og desinfeksjonsmetoder av klauvboks og annet klauvskjærerutstyr for å hindre spredning av Treponema spp. mellom besetninger.

Fempunktsplan for kontroll av digital dermatitt

  • Smittevern mellom besetningene

  • Smittevern innad i besetningene

  • Tidlig identifisering, registrering og behandling av halte dyr og rutinemessig klauvskjæring

  • Hold klauvene reine og benytt desinfiserende fotbad for å forebygge videre spredning av DD i besetningen

  • Sett lang- og kortsiktige mål for klauvhelsa og følg opp

En internasjonal forskergruppe har utviklet en fempunktsplan for å redusere forekomsten og spredningen av DD. Hele fempunktsplanen finner du slik: www.medlem.tine.no -> Søk på «Fempunktsplan» -> under artikkelen Gå systematisk til verks for å få kontroll på digital dermatitt ligger Fempunktsplanen som pdf og kan lastes ned.

Forebyggende tiltak i de enkelte besetningene

Godt renhold i gangarealer og liggebåser. Fuktige miljøer med urin og møkk gir klauvhorn og hud i klauvspalte- og balleområde redusert motstandskraft. Bakterier som Treponema spp., kan da lettere trenge inn vevet og forårsake DD. Tørre og rene klauver er et godt forsvar mot alle typer klauvsjukdommer, inkludert DD.

Komfortable liggebåser og effektiv kutrafikk reduserer tiden som kyrne oppholder seg i gangarealet og klauvenes kontakt med gjødsel og urin.

Desinfiserende fotbad er et godt tiltak i besetninger som har problemer med DD eller andre smittsomme klauvsjukdommer. Vask av klauver etterfulgt av desinfiserende fotbad reduserer symptomene og bidrar til å holde smittepresset på et lavt nivå. Det bør også brukes fotbad ved innkjøp av dyr.

Regelmessig klauvskjæring er nødvendig for å oppdage DD i et tidlig stadium og iverksette tiltak for å hindre forverring og spredning av sjukdommen innen besetningen. I besetninger med DD bør det gjennomføres hyppige undersøkelser i klauvboks med lokalbehandling (minst hver 2.-3. måned).

For mer informasjon om forebyggende smittetiltak, besøk Helsetjenesten for storfe sine hjemmesider: http://storfehelse.no