Tema: Helse

Skal digital dermatitt erobre landet?

Forekomsten av digital dermatitt i Norge

Den smittsomme klauvsjukdommen digital dermatitt (DD) er i ferd med å bre seg i norske besetninger. Ennå er forekomsten lav sammenlignet med andre land, men mye tyder på at det haster med kraftige tiltak hvis vi skal unngå at sjukdommen over tid sprer deg til de fleste fjøsene.

Åse Margrethe Sogstad

Spesialveterinær i HT storfe Animalia

ase.sogstad@animalia.no

Det var i midten av november i fjor 341 mjølkebesetninger i Norge som hadde levende dyr med registrert digital dermatitt (DD). Ca. ni av ti av disse er løsdriftsfjøs.

92 besetninger har bare ett dyr som er registrert med DD, 207 besetninger har fire eller færre, 64 besetninger har 10 eller flere dyr med DD. Men her kan det være store mørketall. Det må være klauvskjæring i besetningen og funn må registreres i Kukontrollen.Figuren viser hva som er innrapportert til Kukontrollen på fylkesnivå. Figuren gjenspeiler også at det er lite registreringer direkte fra klauvskjærer i noen fylker. Still derfor krav til klauvskjærer om å registrere klauvsjukdom elektronisk!

DD er også registrert på flere kjøttfe, men det er dessverre ikke mulig å rapportere elektronisk direkte fra klauvskjærer til Storfekjøttkontrollen enda.

Figur: Prosent besetninger med et eller flere levende dyr med DD rapportert til Kukontrollen i 2016.