Fruktbarhet

Varsling om oppfølging av brunst på mobilen

Nye muligheter til styring og kontroll med brunst og fruktbarhet i ny app.

Per Gillund

Fagsjef i Geno

pg@geno.no

og Kai Espeseth

Spesialrådgiver Tine Rådgiving

kai.espeseth@tine.no

God brunstregistrering er helt avgjørende for å få kalv i kua til rett tid, noe som har stor økonomisk betydning i mjølkeproduksjonen. I den opprinnelige kukontroll-appen kan en registrere brunstyrke, blødning og ulike brunstsymptomer. Appen har nå fått flere funksjoner og kalles Tine Mobil assistent. I den nye appen vil du i tillegg få varslinger i gjøremålslister. Her finner du lister over dyr som enda ikke har vist brunst og dyr som kan forventes å vise ny brunst basert på tidligere registreringer. For å få varslinger i appen må du være TBS Pluss-abonnent. Tine Mobil assistent lastes ned fra App Store eller Google Play. Geno samarbeider tett med Tine om utvikling av appen, som skal hjelpe deg til å holde styring og kontroll med brunst og fruktbarhet i egen besetning.

Brunststyrke, brunstsymptomer og blødning

Figur 1. Åpningsbilde i Tine Mobil assistent er «Gjøremål» (grønn ramme). Ved å klikke på «Registreringer» (rød ramme) kommer du inn på dagens Kukontroll-app med funksjoner for registrering. Under «Andre verktøy» får du tilgang til Tine Bedriftsstyring, blant annet en mobilvisning av Produksjonskontroll Fruktbarhet

Funksjonene i kukontroll-appen er integrert i den nye appen. Ved å klikke på Registreringer nederst i åpningsbildet (figur 1) kommer blant annet menypunktet Brunst opp, og der er det mulig å registrere brunst på alle kyr og kviger som er eldre enn 12 måneder. Først registreres dato og brunststyrke. Brunststyrke er gradert som 1 (svak), 2 (middels) eller 3 (sterk). Gradering av brunststyrke er nyttig som en historisk informasjon om enkeltdyr. Sliming og rideaktivitet er de hovedbrunstsymptomene som ligger i menyen. Dersom en ønsker å registrere andre brunstsymptomer eller en mer detaljert registrering, er det et eget tekstfelt for slike merknader. Det er også mulig å registrere blødning i appen. Dersom blødning registreres, er det ikke mulig å registrere brunstsyrke eller brunstsymptomer, og en styres direkte til lagring og sending av data. Funksjoner under menypunktet Registreringer er åpne for alle medlemmer i Kukontrollen.

Brunstobservasjon på drektige dyr

Figur 2. Liste over dyr uten brunstregistrering. Her finner du kviger som er eldre enn 14 måneder og kyr som har kalvet for mer enn 42 dager siden, men som enda ikke er registrert med brunst, blødning eller inseminasjon.

Det hender at drektige dyr viser svake brunstsymptomer. I noen tilfeller inntreffer også fosterdød og ny brunst hos dyr som er registrert drektige. Dersom drektighetskontroll er utført og positivt resultat er registrert i Kukontrollen, vil det ikke være mulig å registrere brunst på dette dyret. Ved observasjon av brunst på drektige dyr må den positive diagnosen endres før det er mulig å registrere brunsten. I slike tilfeller må ofte dyret drektighetskontrolleres på nytt for å avkrefte diagnosen.

Varslinger om oppfølging av dyr

I åpningsbildet i appen (figur 1) finner du to menypunkter, som skal gjøre det lettere for deg å holde styring og kontroll med fruktbarheten i besetningen din. På disse listene finner du dyr som må følges ekstra godt opp i forhold til brunstobservasjon.

Ingen brunstregistrering (figur 2)

Her finner du kviger som er eldre enn 14 måneder og kyr som har kalvet for mer enn 42 dager siden, men som enda ikke er registrert med brunst, blødning eller inseminasjon.

Ny brunst kan ventes (figur 3)

Figur 3. Ny brunst kan ventes. Her finner du en oversikt over dyr som kan vise ny brunst basert på tidligere registreringer. Individer dukker opp på lista 19 dager etter registrert brunst eller inseminasjon og 18 dager etter registrert blødning.

Her finner du en oversikt over dyr som kan vise ny brunst basert på tidligere registreringer. Individer dukker opp på lista 19 dager etter registrert brunst eller 18 dager etter registrert blødning. Individene forsvinner av seg selv fra denne listen etter fem dager. Det vil si at dyra ligger på lista fra dag 19 -23 etter registrert brunst/rapportert inseminasjon og fra dag 18–22 etter registrert blødning.

Inseminerte dyr

Inseminerte dyr dukker opp i listen 19 dager eventuelt 38 dager etter rapportert inseminasjon. Hensikten er å minne om at inseminerte dyr må følges opp i forhold til eventuelle omløp etter tre og seks uker. Når en klikker på et dyr i lista (figur 2 og 3) kommer en over i et registreringsbilde (figur 4) der en kan registrere brunst eller blødning. En må registrere brunststyrke og sliming, ridning eller står for oppritt før lagring/registrering. Når en ny registrering er utført eller dyret blir inseminert, forsvinner individet fra listene i figur 2 eller 3.

Forventa kalving

Et tredje menypunkt er Forventa kalving. Her finner du liste over dyr som har forventet kalving innen 10 dager fra dagens dato.

Visning av individets Dyrekort og Historikk

Figur 4. Her registreres brunststyrke, gradert som svak, middels eller sterk. Brunstsymptomene sliming, ridning eller står for oppritt kan registreres. Merknadsrubrikk med mulighet for å registrere andre brunstsymptomer kommer i neste versjon av appen. I menyen er det også mulig å registrere blødning.

Når en står i registreringsbildet (figur 4), kan en også klikke seg inn på Dyrekort og Historikk.

I dyrekortet vises en oversikt over ytelse, mjølkekvalitet, helsehendelser og dyrets slektskap. Noen av disse opplysningene kan være nyttige i beslutningen om en omløper eller et dyr som ikke er i rute skal insemineres eller utrangeres. Under historikk vises datoer for fødsel og alle inseminasjoner bakover i tid.

Dyr som skal utrangeres

I medlem.tine.no er det nå mulig å merke dyr som skal utrangeres og dermed ikke er aktuelle å inseminere på nytt. Funksjonen finner du i verktøyene Rangering mjølkekyr og Rangering kviger under menypunktet Styring og planlegging. Funksjonen med merking av dyr til utrangering skal etter hvert også implementeres i de andre verktøyene, slik at en kan unngå å få opp dyr som skal utrangeres i varslingslister for brunst og i visninger i Produksjonskontroll fruktbarhet.

Kommunikasjon med Produksjonskontroll fruktbarhet

Produksjonskontroll fruktbarhet er en del av TBS Pluss-verktøyene (se egen artikkel i Buskap nr. 2/2017). Dette er et analyseverktøy som gir en løpende fruktbarhetsoversikt med alle hendelser i forhold til brunst, inseminasjon, omløp og drektighet for hele besetningen og for enkeltindivider. Rapporterte brunster fra appen vil automatisk registreres i Produksjonskontroll fruktbarhet. I oversiktsbildet i figur 5 har kuhodene (individene i besetningen) ulik farge i forhold til status:

Hvitt hode: Det er ikke registrert brunst, inseminasjon eller drektighet på kua.

Brunt hode: Det er registrert brunst som er rapportert

Blått hode: Kua er inseminert

Grønt hode: Kua er drektighetskontrollert med positiv diagnose, og resultatet er rapportert

Når første brunst blir registrert vil hvitt kuhode endres til brunt. Dermed vil en få oversikt over når dyra viser sin første brunst, og hvor stor del av dyra som viser brunst til optimal tid etter kalving. Det er en tilsvarende oversikt for kvigene, som viser brunstregistreringer i forhold til kvigas alder. Produksjonskontroll fruktbarhet er tilgjengelig også i mobilappen under «andre verktøy». For full funksjonalitet og mer detaljert analyse bør en imidlertid bruke pc eller nettbrett. Gjøremålslisten i mobil app hjelper deg i det daglige arbeidet, mens Produksjonskontroll Fruktbarhet gir deg en rask og god oversikt over besetningen som helhet og om en bør gjøre mer omfattende grep. Til sammen gir disse funksjonene deg et godt verktøy for styring av brunst og drektighet!

Figur 5. Produksjonskontroll fruktbarhet er et TBS Pluss verktøy som gir en løpende fruktbarhetsoversikt med alle hendelser i forhold til brunst, inseminasjon, omløp og drektighet. Ved registrering av brunst i appen vil hvitt kuhode endres til brunt i dette oversiktsbilde.

Varslinger krever TBS Pluss-abonnement

Basisfunksjonene i appen, med registrering av brunsttegn og brunststyrke er tilgjengelige for alle som er medlem i Kukontrollen. Dersom du i tillegg ønsker å få varslinger med lister over dyr som ikke har vist brunst og dyr som bør følges opp etter tidligere registrert brunst/blødning eller inseminasjon må du være TBS Puss-abonnent. Mobil assistent med varslingslister er et godt verktøy som vil bidra til god oversikt og muliggjør tett oppfølging av brunst og fruktbarhet. Appen skal videreutvikles med flere funksjoner, blant annet påminnelse om dyr som er klare for drektighetskontroll.