Dyrevelferd
Ungdyrsignaler

Gi kalven en god start

Kalver er uten eget immunforsvar og er derfor avhengig av å få råmjølk så tidlig som mulig. I tillegg er lågt smittepress viktig for å unngå en skjev start på livet.

Tekst og foto:
Ola Stene

Fagleder storfe

Felleskjøpet Rogaland Agder

ola.stene@fkra.no

Illustrasjon på et miljø som ikke er så bra som det bør være. En siste hilsen fra forrige bruker ligger igjen i bøtta. I tillegg bør det alltid være tilgang på friskt vatn og tørt høy til småkalver.

Kalver er alltid utsatt for smittepress fra bakterier i fjøsmiljøet. Kunsten er å begrense det mest mulig. Det vil i praksis si å prøve å gjøre miljøet så godt som mulig for kalvene og samtidig så dårlig som mulig for bakteriene.

Rengjøring ute

Bildet er ment som en illustrasjon på et miljø som ikke er så bra, der en siste hilsen fra forrige bruker ligger igjen i bøtta. I tillegg bør det alltid være tilgang på friskt vatn og tørt høy til småkalver. Bakterier overføres raskt mellom individer gjennom navle, munn og luftveier. Høgtrykkspyler inne i fjøset fører ofte til at en bare sprer smitten utover. Et godt praktisk tips er å ha binger som lett kan flyttes ut av fjøset og spyles rene. Hvis en allerede har en utfordring med for eksempel koksidiose eller luftveislidelser kan en desinfisere bingene og la de stå ute noen dager før en tar de inn igjen. Spesielt nå på vinteren er det effektiv smitteforebygging. Bakterier trives i varmt og fuktig miljø, så noen dager ute i kald og tørr vinterluft er effektivt.

Flytte kalvene ut

Noen velger å bruke kalvehytter ute for å fjerne kalvene fra smittepresset inne i fjøset. Det kan være et godt tiltak fram til kalvene har fått bygd opp sitt eget immunforsvar og er robuste nok til å stå imot smittepresset. Mange dyr gir større smittepress, og ved kjøp av livdyr er risikoen ekstra for å få med nye bakterier på kjøpet. At ventilasjonssystemet i fjøset fungerer godt har stor betydning for smittepresset på ungdyra. Å få ventilert ut fuktig luft og redusert temperaturen er bra for dyra og dårlig for bakteriene.

Betydning for produksjonen

Råmjølk inneholder immunstoff fra mora som er avgjørende for kalvens motstandsdyktighet mot bakterier og virus. Disse immunglobulinene er relativt store proteiner. Derfor er tarmveggen svært elastisk hos nyfødte kalver slik at immunstoffene lettere tas opp i blodbanen. På grunn av tarmveggens elastisitet er det viktig å få gitt råmjølk så snart som mulig etter kalving. Forsøk har vist at oksekalver som får en knekk i form av smittsom diarè som spekalver trenger opptil seks uker lenger framfôringstid for å bli slaktemodne. Og for kvigekalver er det vist at hvis en unngår sykdom i ung alder vil det kunne bety over 1000 liter ekstra mjølk i 1.laktasjon. Det er med andre ord god butikk å investere i stell og miljø for småkalver.