Rett fra fjøsgolvet

Rett fra fjøsgolvet

Ole Bjørner Flittie

Mjølkeprodusent på Lesja

oflitti@gmail.com

Den første pulja over eliteokser i 2018 er klar, og vi har nå 20 eliteokser å velge blant. Gjennomsnittlig avlsverdi på denne gruppa er 38, som er 2 avlspoeng lavere snitt enn forrige runde. Blant disse 20 eliteoksene er det 11 forskjellige fedre, og 15 forskjellige morfedre. Det er 11572 Saur og 11078 Gopollen som dominerer som far, da disse 2 oksene har 4 sønner hver som eliteokse. 11540 Eik er den som er morfar til flest da vi finner han igjen som det, blant 3 av oksene.

På topp finner vi oksen som får tildelt avlsstatuetten for 2017, nemlig 11876 Alm, med sine 55 avlspoeng. Goppollen-sønnen 11892 Nedrebo puster han imidlertid i nakken med sine 54 avlspoeng.

Det er rekordmange kolla okser, denne gangen da 10 av oksene er kollett, og 3 av dem er homozygot kollet.

Hvis en ser på fruktbarhetstoppen, så er det full dominering av de fire Saur-sønnene, med 11872 Kolbu på topp med 159 på egenskapen. Som nummer to finner vi 11864 Smaagarda med 136 indeks. Det som er spesielt er at de begge kommer fra besetningen til Per Håkon Øverseth på Kolbu i Oppland. Selv om Saur-sønnene er imponerende på fruktbarhet er de i motsatt ende av lista når det gjelder jur, selv om alle oksene er over 100 i indeks på egenskapen. På jur er det først fremst Gopollen-sønnene som har best indekser.

I denne puljen er det også mange gode okser på kjøtt, og 13 av de 20 oksene er over 100 på samleindeksen på kjøtt. Her er også de fleste av Gopollen-sønnene i øvre halvdel.

Det som det for tiden er lite av, er gode robotokser som kombinerer rask utmjølkingshastighet og gode jur. Det er 11878 Kvam og 11881 Pollestad som er de beste alternativene som robotokser visst en er spesielt ute etter det.

Det blir spennende å se framover om en klarer å spre genetikken i NRF- avlen nok, når en ser hvor mye okser som Gopollen, Skjelvan, Reitan 2 og Saur dominerer med høye GS-verdier. Det blir derfor ekstra viktig at kvigene som skal være med i embryoprogrammet kan bidra med en noe annerledes genetikk. Tidligere har det også blitt tatt inn del sønner etter Viking Rød for å spre genetikken. Dette har det vært mindre av de senere årene, fordi det er færre som når opp på samla GS-verdi. Når Geno først tar inn okser fra Viking Rød for at de skal bidra positivt på enkelte egenskaper, da må en også tørre å bruke de aktivt i avlen for at en skal få noe utbytte av det, ellers så er det vel lite vits i å kalle de eliteokser.

Feil i årsavdråtten på enkelte kyr i Kukontrollen

Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Buskap har blitt gjort oppmerksom på at det er blitt en periodisk/teknisk feil ved kjøringen av årsoppgjøret i Kukontrollen 10. januar. Som følge av feilen, ble årsavdråtten for om lag 340 kyr fordelt på ca. 120 besetninger feilberegnet til 0 kg mjølk i årsoppgjøret for 2017. En følgefeil av dette var at middelavdrått pr. årsku i de buskapene som ble rammet, ble beregnet for lavt. Hvor mye for lavt avhenger av antall årskyr i buskapen, og aktuell ku sin normalavdrått. Tine har reberegnet årsoppgjøret for disse.

Buskap vil i et senere nummer komme tilbake med informasjon om besetninger som har falt ut av høytytendelistene på grunn av dette.