Helse

Melk kan forebygge demens

Med stadig økende levealder følger det en økning i kroniske sjukdommer. Antallet mennesker med Alzheimer eller andre demenssjukdommer er spådd å øke kraftig.

Tekst og foto:
Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Constance Boyer–Gayet fra Universitetet i Nantes i Frankrike.

Constance Boyer–Gayet fra Universitetet i Nantes i Frankrike har forsket på sammenhengen mellom ernæring og utvikling av demens. Hun forklarte i et innlegg på World Dairy Summit i november at det skjer en opphopning i hjernen av betaamyloid og et såkalt Tau-protein som fører til betennelse og oksidativt stress i hjernen som ødelegger hjernevev. Men det tar 10–15 år fra opphopningen starter til kliniske symptomer på demens.

Livsstil har betydning

Den positive meldingen fra den franske ernæringseksperten var at forekomsten av demens kan påvirkes gjennom livsstil. Dårlig ernæring, lite fysisk aktivitet, lavt blodtrykk, høyt kolesterolnivå, overvekt, hjerte-/karsjukdommer og diabetes er risikofaktorer som kan påvirkes.

Melk påvirker risikofaktorene

Boyer–Gayet sa at forskningsresultatene var litt sprikende, men at meieriprodukter enten kom ut med positiv eller nøytral effekt på risiko for demenssjukdommer. Hun viste til en metaanalyse (studie basert på mange studier) der høyt inntak av meieriprodukter ga 28 prosent lavere risiko for demenssjukdommer generelt og 37 prosent redusert risiko for Alzheimer spesielt. Hun mente effekten av melk og meieriprodukter hadde sammenheng med meieriprodukters gunstige innvirkning på risikofaktorer for demens som blodtrykk, overvekt, hjerte-/karsjukdommer, kolesterol og diabetes. Videre mente hun melkas innhold av kalsium, B-vitaminer, sink, A-vitamin, myseprotein og vektorer for D-vitamin kunne motvirke oksidativt stress i hjernen og slik forebygge utvikling av kroniske skader i hjernen.

Figur 1. Prognose for global økning i Alzheimer og andre demenssjukdommer (tall i millioner)

Figur 2. Melk reduserer risikofaktorer for demens (merket med grønn skrift).