Avl

Fenotyper er fortsatt viktig

Fenotyper er ikke noe nytt i avlsarbeidet, men det er fortsatt like viktig, ja faktisk enda viktigere enn før.

Eva Husaas

Organisasjonskonsulent

eva.husaas@geno.no

Cecilie Ødegård

Avlsforsker i Geno

Cecilie.Odegard@geno.no

En fenotype er det man kan observere på dyret og er en kombinasjon av kuas genetikk og det miljøet som kua lever i. En egenskap er i mange tilfeller det samme som fenotypen, men ikke alltid.

Fenotype og egenskap kan være forskjellige

Et eksempel på at fenotype og egenskap kan være forskjellig er melk. Egenskapen kg melk blir definert som kg melk i en 305 dagers laktasjon, mens fenotypen som registreres er kg melk på veiedagen. Et eksempel der fenotypen og egenskapen er den samme er korketrekkerklauv registrert ved klauvskjæring. Fenotypen blir registrert som enten at kua har korketrekkerklauv eller at den ikke har det, og egenskapen er definert på akkurat samme måte.

Det unike registreringssystemet

I dagens avlsarbeid er det mye fokus på genotyping, genomisk seleksjon og enkeltgener. Samtidig er det kanskje viktigere enn noen gang at vi fortsatt har fokus på fenotyper, inkludert innsamling og registrering av disse.

I Norge har vi et helt unikt system for innsamling av fenotyper, Kukontrollen, som er et system med lang historie. Dette er en av de tingene som gjør NRF-avlen unik i verdenssammenheng. Dette er viktig å huske på i den «nye» verdenen med genomisk seleksjon. Det ligger mye historie i innrapporteringen av fenotyper som vi kan ta med oss videre.

GS forutsetter gode fenotyper

Med genomisk seleksjon trenger vi gode fenotyper for å kunne utnytte informasjonen fra genotypene optimalt. Fenotyper er derfor helt avgjørende for fremtidens avlsarbeid. Vi trenger fenotyper for å si noe om hvordan alle genene påvirker ulike egenskaper, både positivt og negativt.

Feno- og genotypene endrer seg over tid

Fenotypene og genotypene hos NRF var annerledes på 1990-tallet sammenlignet med i dag. Grunnen til dette er at vi har hatt en avlsmessig framgang på egenskapene vi avler for. Derfor gjenspeiler heller ikke fenotypene innsamlet i 1990-årene den genetikken vi har på NRF i dag.

Både fenotyper og genotyper utvikler seg over tid. Hvis vi avler for en bestemt genvariant vil den over tid øke i frekvens, mens for den motsatte genvarianten vil frekvensen reduseres. Dermed er genotypene hele tiden i endring. Det samme gjelder for fenotyper, ei NRF-ku i dag melker i gjennomsnitt mer enn ei NRF-ku på 1990-tallet.

Framtidens fenotyper

Det er viktig at vi har fenotyper som gjenspeiler genotypene i NRF-populasjon til enhver tid. Registrering av fenotyper vil derfor fortsatt være viktig, men hvordan og hvilke fenotyper som blir registrert kan endre seg i takt med teknologiutviklingen.

Det er blitt gjort studier som viser potensialet med å hente og utnytte data fra AMS-system og aktivitetsmålere. Det gir nye fenotyper som kan gi et mer direkte mål på akkurat de egenskapene vi er interessert i å avle videre på.

Figur. Figuren viser hvor fenotyper blir registrert og hentet fra.