Avl
Bestilt genotyping?

Fra bestilling til GS-verdi

Artikkelen beskriver hva som skjer fra bestilling av genotyping på et eller flere dyr på medlem.tine.no sine sider og fram til resultatene foreligger og er synlige på medlem.tine.no.

Cecilie Ødegård

Avlsforsker i Geno

Cecilie.Odegard@geno.no

Ingunn Nævdal

Husdyrkonsulent i Geno

ingunn.nevdal@geno.no

Prøvemateriell til ørevevsprøven pakket og klart til utsending fra Biobank.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Antall bestilte genotypinger av kviger og kyr har gått over all forventning etter at vi lanserte tilbudet 1. juni. Per 26.januar er det bestilt totalt 10 576 GS-tester på kviger og kyr fra hele landet. Figur 1 viser fordeling av bestilte prøver per fylke. Flest prøver er bestilt i Trøndelag, men merk at figuren ikke tar hensyn til hvor mange dyr det finnes i hvert fylke.

Figur 1. Antall bestilte genotypinger av NRF-hunndyr fordelt per fylke.

Bestilling

Når det trykkes på «bestill»-knappen inne på medlem.tine-sidene (under Styring og planlegging), går det automatisk beskjed til Geno og Biobank om bestillingen. Da følger informasjon om kua, det vil si kuas opprinnelsesnummer, fødselsdato og nåværende eier med kontaktinformasjon og adresse dit prøvemateriellet skal sendes. Kua kommer opp i våre lister med en bestillingsdato. Biobank pakker og sender ut prøvemateriell til ørevevsprøven dagen etter at bestillingen er mottatt.

Innsending av prøve

Når prøvemateriellet er mottatt ute hos produsenter blir de fleste prøvene sendt inn igjen til Biobank innen en måned etter bestillingsdato. Figur 2 viser en fordeling over antall dager det går fra det er bestilt genotyping til prøven er mottatt og registrert hos Biobank. Dager det tar fra prøven er tatt til den er sendt inn har ingenting å si for prøven, så lenge prøven med ørevevet blir håndtert og oppbevart på riktig måte. Sammen med prøvematerialet som sendes ligger det med en detaljert bruksanvisning og forklaring. Det er også en video man kan bruke for å se hvordan man skal sette i øremerket for å få ut ørevevsbiten.

Figur 2. Antall dager fra bestillingsdato til prøven er mottatt hos Biobank.

Analyse av prøven

Når ørevevsbiten er sendt tilbake til Biobank, blir den registret inn i lista som mottatt. Når prøven er registrert starter prosessen med å ekstrahere ut DNA fra ørevevet og gjøre klar prøvene for selve genotypingen. Dette forarbeidet gjøres hos Biobank, mens selve analysen av genotypene gjøres hos Cigene på Ås. Brettene som brukes i analysen av genotypene har plass til 384 prøver (eller dyr) per brett. På forhåndsbestemte datoer sender Biobank brett til Cigene.

Cigene er laboratoriet som gjør selve analysen av genotypene til dyra, og det tar omtrent en uke å gjennomføre. Da leses det av hvilke basepar hvert enkelt dyr har på 55 000 bestemte punkter på DNA-et.

Kobling av dyr og genotype

Når resultatene er klare fra Cigene blir de sendt til Geno. Her blir genotypene og riktig dyr koblet sammen. Derfor er det veldig viktig at det kun blir tatt ørevevsprøve av akkurat det dyret som øremerket er registrert på. Hvis Biobank får inn etiketter hvor det er skrevet på et annet øremerke vil denne prøven kastes. Dette er for at det ikke skal bli mismatch mellom dyret og genotypen. Har man ett prøvemateriale til overs, kan man derfor ikke bruke det på et annet dyr. Dette returneres til Biobank og nytt utstyr må bestilles for det aktuelle dyret.

Avlsverdiberegninger

Til slutt sendes genotypene til selve avlsverdiberegningene. Når denne startes går alt automatisk, og vi har avlsverdier klare etter ca. 15 timer. Før vi kan publisere avlsverdiene må de kontrolleres og godkjennes, for å sikre at beregningene har gått riktig for seg. Når det er gitt klarsignal for dette, blir avlsverdiene publisert på medlem.tine-sidene for alle kyr og kviger, uavhengig av om kua er genotypet eller ikke.

De dyrene som er genotypet vil bli merket med et GS-ikon. Verdiene presenteres på siden «Avlsverdier NRF» under menypunktet «Styring og planlegging». Vær oppmerksom på at for å se samtlige avlsverdier på et dyr, må det hukes av på dyret og deretter på «Vis alle avlsverdier». Det er mulig å huke av for flere dyr (opp til fem) og sammenligne verdiene.

Tar fire til åtte uker

Tiden det tar fra prøven er innregistrert til resultater foreligger ligger normalt på fire til åtte uker. Det er mange aktører involvert i denne prosessen, og vi jobber derfor kontinuerlig med å overvåke og forbedre flyten av alle prøvene fra start til mål.

Figur 3. Flyten av DNA, genotyper og data

Figur 4. Eksempel på avlsverdier av dyr som er GS-testet.